Compromís proposa gravar els productes ensucrats

La iniciativa reclama que l'import recaptat es destine al desenvolupament de programes per a millorar els hàbits alimentaris
/ València
8 maig 2017 01:00h
Llaunes de Cola Cola en una fàbrica.

Els diputats de Compromís Jordi Juan i Isaura Navarro han registrat en les Corts una proposició no de llei per a instar el Consell a establir un impost sobre els productes ensucrats i amb excés de greixos que implique un augment del preu de fins al 20%. La iniciativa sorgeix una setmana després que entrara en vigor un gravamen per a les begudes ensucrades a Catalunya.

La proposta reclama que l'import recaptat es destine al desenvolupament de programes per a millorar els hàbits alimentaris de les persones o a incrementar la conscienciació social davant els problemes de salut derivats d'una mala alimentació. A més, per a Compromís, "no és necessari limitar-se a les begudes" i apunta que "caldria anar més enllà i tractar de desincentivar el consum d'altres aliments ensucrats o amb excés de greix, com és el cas dels productes de brioixeria, entre uns altres".

En 2015, 42 milions de menors de cinc anys tenien sobrepés o eren obesos

La diputada Isaura Navarro ha subratllat sobre aquest tema que, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'obesitat ha augmentat a tot el món més del doble entre 1980 i 2014. També es calcula que en 2014 més de 1.900 milions d'adults tenien sobrepés i més de 600 milions eren obesos. En el cas dels xiquets, ha ressaltat que en 2015, 42 milions de menors de cinc anys tenien sobrepés o eren obesos, xifres que considera "especialment preocupants", ja que aquests s'enfronten a una major probabilitat de tenir problemes de pes i de salut en l'edat adulta.

La parlamentària de Compromís ha recordat que l'OMS va recomanar l'octubre de l'any passat als governs que pujaren els imposts de les begudes ensucrades per a combatre el que van descriure com a "epidèmies globals d'obesitat i diabetis", amb l'objectiu de "reduir de forma proporcional el seu consum".

A nivell estatal, Jordi Juan ha assenyalat que ja s'ha aprovat a Catalunya l'impost sobre les begudes ensucrades, un gravamen sobre els refrescs amb excés de sucre o sodi. L'augment dependrà de la quantitat de sucre que continga. La llei catalana estableix que "les empreses estan obligades a repercutir l'impost al consumidor final atés que aquesta mesura té un objectiu dissuasiu, tant per al consumidor com per a les empreses, per una reducció del percentatge de sucre que contenen els seus productes". La Hisenda catalana preveu recaptar 41 milions d'euros amb aquest impost, segons el diputat de Compromís.

La Conselleria d'Hisenda ha anunciat que analitzarà la proposta de Compromís, mentre que la Conselleria de Sanitat ha indicat que "no està treballant" en la possibilitat d'apujar el preu de les begudes ensucrades i que aposta per engegar mesures dirigides a la prevenció.

Per la seua banda, la Conselleria d'Hisenda ha anunciat que analitzarà la proposta de Compromís, encara que recorda que aquest departament acaba de fer una reforma tributària "que és molt recent i està desenvolupant-se".

Fonts de la Conselleria de Sanitat han indicat que aquest departament "no està treballant" en la possibilitat d'apujar el preu de les begudes ensucrades i que aposta per engegar mesures dirigides a la prevenció. Per a açò, ultima un esborrany de decret per a fomentar una alimentació saludable i sostenible en l'àmbit de l'administració pública. A més, està regulant la instal·lació i funcionament de les màquines de venda d'aliments i begudes en els centres educatius, sanitaris i de servicis socials.

En aquests llocs, solament s'autoritzarà la instal·lació i funcionament de màquines expenedores d'aliments i begudes que continguen aigua envasada, llet descremada o semidesnatada, iogurts baixos en greix i sense sucre afegit, pa integral, fruita fresca, fruita seca no fregida, aliments baixos en sal, refrescs sense sucre afegit i sucs de fruita. A més a més, a través de la Direcció General de Salut Pública, la Conselleria de Sanitat, en col·laboració amb la d'Educació, està realitzant el control dels menús escolars dels centres docents del País Valencià.

Al País Valencià hi ha en l'actualitat més de 1.400 menjadors escolars subjectes a vigilància pels inspectors de seguretat alimentària. Durant el primer semestre d'enguany, serà avaluada la qualitat nutricional de l'oferta d'un terç dels menjadors i, de forma sistemàtica, s'anirà observant també en els cursos escolars següents fins que s'hagen estudiat tots els centres, abans d'agost de 2019. Amb la informació obtinguda s'elaborarà un informe que es remetrà als menjadors escolars dels centres docents valorats a fi que puguen adaptar la seua pràctica a les recomanacions per a millorar l'oferta alimentària en els seus menjadors.
 

next