Diari La Veu del País Valencià
El litoral valencià, líder en banderes blaves

El País Valencià torna a ser enguany l’autonomia que més ‘Banderes Blaves’ ha aconseguit. Amb les 129 platges que han obtingut enguany aquest distintiu de qualitat (4 més que el 2016), el litoral valencià es converteix de nou en el territori líder en aquest apartat, per davant de Galícia (113 guardons), Catalunya (95) i Andalusia (90), segons les dades donades a conèixer aquest dimarts per l’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac).

Per contra, Murcia és la comunitat que més nombre de platges ha perdut en comparació amb l’any precedent, amb 16 banderes menys, seguida de Galícia amb deu platges menys o Astúries amb tres platges menys.

Llistat de platges del litoral de la demarcació de València guardonades amb ‘Bandera Blava’. Font: ADEAC.

Bandera Blava és un guardó anual i un sistema de certificació de la qualitat ambiental desenvolupat per la FEE des del 1987. Els criteris per a obtenir la Bandera Blava s’agrupen en quatre àrees: Qualitat de les aigües de bany; Informació i educació ambiental; Gestió ambiental i Seguretat; serveis i instal·lacions.

Un total de 78 platges del litotal alacantí han aconseguit el distintiu.

Per demarcacions, la d’Alacant, amb 78 banderes blaves (64 en platges i 14 en ports esportius), es converteix en la més guardonada de tot l’estat espanyol. Per la seua banda, la de Castelló ha obtingut un total de 35 distintius en platges.

Enguany, en la campanya Bandera Blava 2017 s’han guardonat, per primera vegada, les platges de Moncòfar i de Cala Mosca, a Oriola. A més, un total de quatre platges han recuperat el distintiu que havien perdut el 2016. Es tracta de les platges de Daimús i de Miramar; la platja de Cala de Moraig, a Poble Nou de Benitaxell, i la platja d’Higuericas, a Pilar de la Foradada.

Les platges que perden bandera blava en aquesta edició són les de Pinedo, a València, i la platja dels Rotes, a Dénia.

La consellera d’Agricultura i Medi Ambient, Elena Cebrián, ha valorat molt positivament l’esforç que les corporacions municipals, els ports esportius i la Generalitat realitzen “per a cuidar i fer cada any més atractives tant les platges com les instal·lacions esportives i el seu entorn”.

En tot l’Estat, s’han aconseguit un total de 684 ‘Banderes Blaves’ (579 platges, 100 ports esportius i cinc embarcacions turístiques) que onejaran a partir de juny del 2017. Aquesta xifra suposa un lleu descens, amb dos menys respecte a les 686 registrades l’any 2016, de manera que una de cada cinc platges del litoral estatal lluirà aquesta bandera. Pel que fa als arenals, onejaran 586 banderes enguany, la qual cosa suposa set menys que el 2016. Amb aquest resultat, l’estat espanyol segueix liderant el rànquing mundial, tant a platges com a nivell global, seguida de Grècia, França, Turquia, Itàlia i Portugal. Així, una de cada sis banderes blaves al món onejaran al litoral espanyol.

Segons el president de l’associació ‘Bandera Blava’, José Ramón Sánchez, aquesta lleu reducció del nombre de banderes ha de ser considerada com un “gran èxit” perquè açò suposa que la normativa és més exigent, amb una directiva d’aigües de bany i de tractament d’aigües residuals més estricta.

“El més important és que hi ha 14 municipis més amb bandera blava que l’any passat, açò significa que estan repartides pel litoral espanyol i això és molt bo”, explica Sánchez.

El nombre de municipis litorals espanyols participants el 2017 és de 247 (13 més que l’any anterior), dels quals 236 han obtingut alguna bandera blava (16 més que el 2016).

Comparteix

Icona de pantalla completa