Diari La Veu del País Valencià
L’exinformàtic d’Emarsa: Jo el que feia era facturar i repartir els diners

“Jo el que feia era facturar i repartir els diners”. En aquests termes, Sebastián García, excap informàtic d’Emarsa i administrador de diverses empreses subcontractades per l’entitat, ha resumit la “trama” dels llots dins del conegut com a ‘cas Emarsa’ que s’enjudicia en l’Audiència de València.

García, conegut com ‘Chanín’, ha desgranat davant el tribunal –en la quarta sessió del judici– la forma en què es treballava i desviaven diners públics a través d’Emarsa. I ha apuntat Enrique Crespo, expresident de l’entitat, exvicepresident de la Diputació de València i exalcalde de Manises (PP), com a “organitzador” d’aquest suposat frau.

L’acusat va començar a treballar en la mercantil abans que arribara Esteban Cuesta –infermer que va arribar a ocupar el càrrec de gerent de l’entitat–. S’ocupava del manteniment d’equips informàtics i va passar de cobrar 3.500 euros al mes el 2004 a 5.600 el 2008. Aquest important increment va ser, segons ha intentant justificar, per l’augment d’equips malgrat que, tal com ha detallat la fiscal, “el personal seguia sent el mateix”.

‘Chanin’: “El gerent em demanava que canviara els conceptes de les factures, per això hi havia una factura de 500 teclats quan hi havia solament 100 persones”

Cuesta li va demanar amb la seua arribada, segons ha indicat, que realitzara factures amb conceptes falsos i que li donara diners en efectiu. “Cuesta em va dir: Paga si vols treballar en Emarsa. Si no, te’n vas al carrer”, ha afirmat. “El gerent em demanava que canviara els conceptes de les factures, per això hi havia una factura de 500 teclats quan hi havia solament 100 persones”, ha dit. Així, va començar a realitzar factures “fictícies” amb conceptes “no reals” en l’entitat, a més de contractes “simulats” per a poder obtenir més diners. “La facturació fictícia me la va proposar Cuesta només arribar a la planta. Però ell no era el màxim responsable. Estava organitzat per Crespo”, ha declarat.

“Dels diners desviats, Crespo, Cuesta i els càrrecs d’Epsar es repartien al voltant de 180.000 euros mensuals. En total a l’exgerent li vaig lliurar 1,8 milions”

Amb aquesta manera de procedir, ‘Chanín’ ha asseverat que el 60% dels diners que facturava a Emarsa els treia del banc i els lliurava a Cuesta. L’altre 40% se’l quedava la seua empresa per a ‘despeses’. “Cuesta em deia el que havia de facturar en totes les meues empreses. Jo el que feia era facturar i repartir els diners”, ha detallat.

Dels diners desviats, ha afirmat que Crespo, Cuesta i els que foren càrrecs de l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals (Epsar), José Juan Morenilla (gerent) i Ignacio Bernácer (cap d’Explotacions), “es repartien al voltant de 180.000 euros mensuals”. En total, ha asseverat que va lliurar a l’exgerent 1,8 milions d’euros.

Viatges a Romania

D’altra banda, ‘Chanín’ ha afirmat que va viatjar tres vegades a Romania amb càrrec d’Emarsa, D’una de les ocasions ha dit: “Se suposava que viatjava a Romania com a informàtic i va resultar ser un viatge de plaer”. En relació amb aquest país, l’exgerent va declarar en instrucció que Emarsa va pagar diverses nits d’hotel a una dona procedent d’allí per a traduir documents i projectes. També ha parlat d’un viatge a Xina i ha manifestat que Cuesta viatjava a Andorra freqüentment. “Quasi diria que hi anava una vegada al mes. No m’explicava el motiu”, ha postil·lat.

Prèviament, han comparegut davant el tribunal nou acusats que han arribat a una conformitat amb la Fiscalia. Aquests han reconegut els fets a canvi d’una rebaixa en la pena sol·licitada. Dos d’aquestes persones, la periodista Ana María Ríos i l’advocada Leonor Moreno han explicat que van entrar a treballar en l’entitat pública “col·locades” o “recomanades” per Enrique Crespo.

Comparteix

Icona de pantalla completa