Diari La Veu del País Valencià
Es pot previndre la corrupció?

La corrupció és un problema endèmic de fons a la política valenciana i també a l’estatal. Molts ciutadans la consideren com un dels problemes més greus per culpa de l’arrelament del mateix a una part de la classe política. Davant d’aquesta realitat persistent, l’Observatori Ciutadà contra la Corrupció –constituït per diverses associacions i entitats– ha presentat aquest dimarts unes jornades amb les quals pretén crear un espai de diàleg i intercanvi d’experiències entre responsables polítics, representants institucionals, experts i ciutadans, Es tracta de les II Jornades Europees: Joves, Ciutadania, Transparència i Lluita contra la Corrupció, que se celebren els pròxims 11, 12 i 13 de maig al Campus de Tarongers de la Universitat de València.

El debat, que girarà entorn a la pregunta “Podem previndre la corrupció?”, començarà dijous de vesprada, a partir de les 16:30 hores, amb una breu introducció i una ponència de l’exmagistrat de l’Audiència Provincial de Palma de Mallorca i diputat de Podem per les Illes Balears, Juan Pedro Yllanes. Després d’un debat i una pausa, a les 18:30 hores hi haurà una taula redona dirigida per la periodista Rosa Solbes en què es reflexionarà sobre el paper que poden tindre les administracions públiques per a previndre la corrupció. A aquest debat estan convidats la diputada de Podem a les Corts Valencianes, Fabiola Meco; el subdirector de qualitat i inspecció de servicis de la Conselleria de Transparència, Francisco Javier Gil; la directora general de l’Advocacia de la Generalitat, María José Rodríguez Blasco, i la membre del Consell de Transparència Emilia Bolinches.

Alfonso Rus, Rafael Blasco, Jose Joaquín Ripoll i Carlos Fabra, exdirigents del PP, esquitzats per casos de corrupció.

Divendres serà una jornada amb quatre taules de debat en què es coneixeran les experiències en altres paisos i les d’iniciativa ciutadana. De matí, la primera mesa de debat comptarà amb la diputada d’Esquerra Unida Rosa Pérez i amb la directora d’anàlisi de l’Oficina per la transparència i les bones pràctiques de l’Ajuntament de Barcelona, Silvia Vernia. Posteriorment, serà el torn de Lorenzo Sagato, director executiu del Centro di Ricerche e Studi su Sicurezza e Criminalità, que versarà sobre l’experiència de les administracions locals italianes en la prevenció de la corrupció.

Ja de vesprada, hi haurà dos taules més sobre les experiències ciutadanes. La primera sobre el paper de les TIC com a eina de prevenció i lluita contra la corrupció, en què participaran Javier Pérez González, de Poletika; Diego Álvarez, director de la Càtedra de Govern Obert, i el coordinador de l’Atles de corrupció dels Països Catalans, Àlex Romaguera. La segona mesa de debat, sobre experiències concretes a la societat civil, estarà composada pel portaveu de 15M Pa Rato i X-NET, Sergio Salgado, i pels representants de la CVONGD Antonio Penadés i Consuelo Vidal Hernándis, que parlaran sobre “el Cas Blasco: Una experiència ciutadana de lluita contra la corrupció”.

Per últim, dissabte, les jornades es traslladaran a la Biblioteca Gregori Mayans de Ciències Socials, en un matí molt potent gràcies a la presència de Joan Llinares, gerent de recursos de l’Ajuntament de Barcelona, que ajudarà a elaborar les conclusions i propostes que isquen dels tres dies, en què es busca aportar eines i noves vies d’acció contra la corrupció.

Comparteix

Icona de pantalla completa