Diari La Veu del País Valencià
Marzà demana que l’Estat no discrimine lingüísticament els valencianoparlants

El conseller d’Educació, Vicent Marzà, ha demanat que “no hi haja discriminacions lingüístiques en l’administració de l’Estat cap a les persones valencianoparlants”. Marzà ha sigut l’encarregat de pronunciar la conferència inaugural de les XI Jornades Internacionals de Traducció i Interpretació que, organtizades per la Universitat Jaume I i la Universitat Pablo de Olavide, analitzen la situació de les llengües minoritzades davant les institucions.

El màxim responsable d’Educació ha explicat les noves polítiques en l’àmbit de l’ensenyament, com ara el Decret de Plurilingüísme, i s’ha centrat especialment en les mesures que s’estan desenvolupant en l’àmbit administratiu, com ara la inclusió de la competència lingüística en la funció pública. “Portem un retard evident”, ha assenyalat.

Sobre aquest aspecte, el conseller ha subratllat que la Llei d’Ús i Ensenyament es va aprovar fa 34 anys, però que la majoria dels decrets no s’han desenvolupat encara. Marzà ha defensat que el valencià ha de ser una llengua d’ús “normal” en l’Administració i ha lamentat que l’estat espanyol incomplisca la Carta Europea de Llengües Minoritàries. “No pot ser que hi haja discriminacions lingüístiques en l’administració de l’Estat cap a les persones valencianoparlants”, ha dit.

Marzà ha donat algunes dades sobre la situació sociolingüística valenciana actual, com ara que el 49% de la població no és capaç de parlar en valencia, el 27,6% no l’entén, el 65% no és capaç d’escriure’l, el 47,1% no és capaç de llegir-lo i el 72,4% declara que l’entén. En relació a l’opinió que té la societat sobre l’ús del valencià, el conseller ha destacat que el 85% de la població pensa que s’hauria d’usar igual o més i tan sols un 5% considera que s’utilitza massa.

Comparteix

Icona de pantalla completa