Diari La Veu del País Valencià
L’exgerent d’Emarsa: Crespo, Morenilla, Bernácer i jo ens vam repartir 12 euros per tona de llot

L’exgerent d’Emarsa Esteban Cuesta ha assegurat, aquest dijous, que Enrique Crespo, José Juan Morenilla i Ignacio Bernácer li van dir que rebria de José Luis Sena “12 euros per tona de llot, que els repartira en quatre parts” i que es quedara una. Cuesta és un dels 24 imputats pel desviament de més de 20 milions d’euros de l’empresa pública Emarsa, que va gestionar la depuradora de Pinedo, i que estan sent jutjats en l’Audiència de València.

En la seua declaració, Cuesta ha implicat l’expresident d’Emarsa, exalcalde de Manises i exvicepresident de la Diputació de València, Enrique Crespo; l’exgerent de l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals (Epsar) de la Generalitat, José Juan Morenilla, i l’excap d’explotació d’Epsar Ignacio Bernácer. El preu pel tractament de cada tona de llot es va encarir des dels 18 euros fins als 43, entre 2004 i 2010, mentre els acusats van estar al capdavant de la planta, segons Cuesta.

L’exgerent d’Emarsa també ha afirmat que mai abans del judici havia vist personalment l’empresari Jorge Ignacio Roca Samper –que es troba a la presó provisional per aquest cas– i que només ha rebut mossegades de l’assumpte dels llots de l’empresari José Luis Sena.

Cuesta ha dedicat part de la seua compareixença davant el tribunal que jutja la peça principal d’Emarsa a parlar del paper que exercia l’excap d’informàtica d’Emarsa, Sebastián García Martínez, conegut com ‘Chanín’ en Emarsa. Aquest va declarar aquesta setmana que li va donar 1,8 milions d’euros a l’acusat i que aquest es repartia 180.000 euros al mes juntament amb Enrique Crespo i els exalts càrrecs José Juan Morenilla i Ignacio Bernácer. L’exgerent d’Emarsa ha negat aquests extrems i ha assegurat que, “com a màxim”, ha rebut 150.000 euros de ‘Chanín’ “i no més”, ha asseverat. També ha indicat que li va permetre i va pagar “facturació fictícia” en l’empresa pública perquè era una persona “que no es podia controlar”.

Esteban Cuesta: “‘Chanín’ era l’aconseguidor i li encantava regalar”

Esteban Cuesta ha apuntat que ‘Chanín’ era l'”aconseguidor” de la “trama” dels llots i ha assegurat que “li encantava regalar”. “Em va donar un ordinador molt menut i exclusiu de Nova York que no tenia ni la ‘ñ’. La factura està per ací –en el procediment d’Emarsa–”, ha apuntat.

Ha explicat que tots dos mantenien una relació “personal”, en la qual compartien viatges i vacances familiars. “Va estar en la comunió del meu fill i li va regalar una Play Station. La factura estarà en la causa.” Així mateix, li va abonar una plaça de garatge, li va pagar obres en immobles familiars i, fins i tot, gasolina a Albacete: “A mi açò m’ho regalava Martínez però jo mai l’he obligat que em fera res a canvi de res”, ha insistit.

Comparteix

Icona de pantalla completa