Bonig es desentén i culpa Compromís de no millorar les inversions de l'Estat

La presidenta del PPCV veu "decisiu" el "paper" de la coalició valencianista i l'insta a seure a negociar amb Rajoy
/ València
12 maig 2017 01:00h

Que la versió definitiva dels Pressupostos Generals de l'Estat incloga alguna millora per als interessos valencians depén dels dos senadors i dels quatre diputats de Compromís al Congrés dels Diputats. Aquesta afirmació pot resultar evident per a alguns, possible per a altres o irreal per a uns tercers. El més sorprenent és que l'argument es destil·la de la crida llançada per la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, a la formació valencianista perquè "s'assega a negociar i done el seu suport al pressupost del govern de Mariano Rajoy".

La líder popular va donar la xifra dels "850 milions d'euros més que la Comunitat Valenciana rebrà dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) gràcies a un acord del PP i el PSOE" a escala estatal. Bonig no va explicar d'on ix aquesta xifra ni a quin pacte es referia, però amb la idea va posar tot el focus sobre Compromís i, en concret, sobre Mónica Oltra, a qui va demanar "eixir de darrere de la pancarta" i "deixar de buscar un enemic comú". A parer de la presidenta popular, Ximo Puig és un "ostatge" dels seus socis de govern que, a més, no aprofiten el seu "paper decisiu" en l'aprovació dels PGE.

El síndic de Compromís, Fran Ferri, es dirigeix a la cambra durant la pregunta de control al president Puig. / CORTS VALENCIANES

A la pregunta de per què el PP valencià apel·la a la influència del quatre vots de Compromís al Congrés i no negocia amb Rajoy amb la força dels 13 diputats populars valencians, Bonig va afirmar: "Ho estem fent. Nosaltres ja donem suport als pressupostos del govern. Els senadors i diputats del PP aproven el pressupost. Nosaltres ja n'hem parlat de cara al 2018 i en aquest pressupost. Tota la inversió per al Parc Central i a València ha sigut gràcies a la negociació. Gràcies al govern d'Espanya, però també per la negociació. Però, són necessaris els vots de Compromís. Per tant, que el senyor Baldoví i la senyora Oltra s'asseguen i negocien".

El PPCV, doncs, ja ha dit la seua última paraula respecte dels comptes del 2017. Qualsevol marge de millora –segons aquesta lògica– dependria d'una negociació directa de Compromís amb Rajoy, instigada per Bonig. Joan Baldoví es convertiria així en l'únic representant valencià a Madrid amb possibilitats de millorar el tracte de l'Estat als valencians.

L'apel·lació de Bonig suposa animar el partit a qui ella mateixa retrau el seu "nacionalisme" a actuar com a tal. Exactament com ho ha fet el Partit Nacionalista Basc (PNB), que enguany ha tret un rèdit multimilionari dels seus cinc representants a l'hemicicle de la Carrera de San Jerónimo.

El portaveu socialista, Manolo Mata, dialoga amb Isabel Bonig a l'hemicicle. / CORTS VALENCIANES

Les esmenes de Compromís i PSPV

La resposta, per al·lusions, de Compromís la va efectuar el seu portaveu parlamentari, Fran Ferri, qui es va limitar a recordar que la coalició ha presentat 303 esmenes als PGE que suposarien una millora de 1.865 milions per als ciutadans valencians.

En termes semblants es va pronunciar el síndic socialista, Manolo Mata, però amb un retruc directe a l'exigència de Bonig a Compromís. "Si Bonig vol de debò defensar aquesta terra ha d'obligar els diputats i senadors del seu partit de la Comunitat Valenciana que voten les esmenes del PSPV i de Compromís", va advertir Mata.

next