Donen a la Biblioteca d’Alcoi un llibre de 1909 amb anotacions de Jordi Valor i Serra

L’investigador i bibliòfil Antonio Castelló formalitza una nova donació
2 febrer 2014 01:00h
RedactaVeu / Alcoi.

Compendio razonado de Religión y Moral (Barcelona, 1909) és el títol del llibre que ha donat recentment a la Biblioteca Municipal d’Alcoi l’investigador i bibliòfil alcoià Antonio Castelló Candela. El valor d’aquest exemplar, que servia com a manual de religió entre finals del XIX i principis del segle XX, és que fou un llibre de text que va fer el mestre Jordi Valor i Serra (Alcoi, 1908-1984), del qual se’n conserven anotacions manuscrites al llibre i també el seu 'ex libris' manuscrit.

L’eclesiàstic Joaquim Gou Solà (Figueres, 1850-Girona, 1923), canonge de la Seu de Girona, era un destre coneixedor del grec i llatí clàssics. Llicenciat en Filosofia i Lletres per Barcelona (1880) i en Teologia per València (1883). Va exercir de professor de Llatí i de Teologia al Seminari de Girona i de censor eclesiàstic a publicacions gironines, com ara el periòdic El Norte. Va ser autor de diverses publicacions de caràcter religiós, que tingueren una gran difusió pel seu caràcter divulgador, com ara Ecos religiosos (Girona, 1890), Lecciones razonadas de Religion y Moral, antidoto contra los principales errores religiosos, antiguos y modernos, que ofrece a la juventud española (Girona, 1890), Prontuario de religión y moral (2a ed., Girona, 1904) i Estudios apologéticos y polémicos, o enciclopedia católica popular (Girona, 1915).

Jordi Valor i Serra cursà estudis de Magisteri a Alacant i exercí la docència, primer a Aragó i més tard a Benissa. La seua activitat literària es va iniciar en periòdics locals com La Gaceta del Levante, El Noticiero Regional o El Faro. Jordi Valor va escriure la seua obra literària tant en valencià com en castellà. Encetà la seua producció en valencià amb el recull Històries casolanes (1950), al qual seguí Narracions alacantines de muntanya i voramar (1956) i la novel·la Lina Morell, un cas apassionant (1964).

També és autor d’obres de caràcter costumista i de recuperació del folklore, com ara Miscel·lània alcoiana (1969) i La nostra serra de Mariola i la seua llegenda bimil·lenària (1970). Pòstumament, es va traduir l’obra Ducat de Bèrnia (2002), i la Biblioteca Municipal d’Alcoi ha impulsat l’edició normalitzada de dos textos seus: Històries casolanes (Narracions alcoianes) (2008) i Històries de muntanya i de vora mar (2009).

next