Diari La Veu del País Valencià
Educació llança subvencions per valor de 6 milions per a la promoció del valencià

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport publicarà aquesta setmana el major paquet de subvencions per al foment i la promoció del valencià mai abans llançat en un mateix dia per un govern de la Generalitat Valenciana. En total seran més de 6 milions d’euros els que des de la Direcció General de Política Lingüística es posaran a disposició de diversos col·lectius per a la difusió de la llengua pròpia. El total de les ajudes estarà dividit en quatre resolucions –que previsiblement es publicaran demà o dimecres– i podran optar a elles empreses de mitjans de comunicació; ajuntaments, mancomunitat i entitats locals; associacions i entitats sense ànim de lucre, i empreses dedicades a la traducció literària.

Del total del paquet d’ajudes, al qual ha tingut accés Diari La Veu, l’ordre de subvenció als mitjans de comunicació en valencià ascendeix a 2.850.000 euros; la destinada als ajuntaments, mancomunitats i entitats locals suma 1.114.673,29 euros; la dedicada a associacions i entitats sense ànim de lucre (sindicats, associacions i col·legis profesionals, universitats i xarxes universitàries) arriba als 1.940.000 euros, i la destinada a treballs de traducció literària comença amb 100.000 euros. Al marge d’aquesta última, que és de nova creació, les altres tres veuen incrementat el seu pressupost respecte a l’any 2016. La de mitjans de comunicació en 550.000 euros, la d’entitats locals en 114.000 euros i la d’associacions en uns 240.000 euros.

Modalitats

Amb la publicació aquesta setmana en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), la conselleria que dirigeix Vicent Marzà avança quasi 3 mesos aquest tipus d’ajudes respecte a l’any anterior i en quasi mig any respecte al 2015. Aquestes subvencions, però, no seran les úniques per a la promoció del valencià, ja que, en l’últim trimestre, Política Lingüística té previst publicar les ordres de les ajudes destinades als sectors industrials i comercial i que regularan la creació del segell de qualitat lingüística. També s’estan redactant els plecs per a ajudes als sectors musical, cinematogràfic o circense.

De les quatre resolucions que firmarà el conseller Marzà en les pròximes hores, dues estan dividides en diferents modalitats. Pel que fa a les subvencions als mitjans de comunicació, els 2,8 milions estaran repartits entre ràdio, televisió, premsa escrita i premsa digital. Aquestes dues últimes modalitats passaran dels 750.000 euros de 2016 als 900.000 previstos per a enguany. El mateix increment experimentarà la partida destinada a les ràdios, que passa de 500.000 euros a 650.000 euros. La televisió, per la seua banda, veurà incrementat el pressupost en 100.000 euros respecte a l’ordre de fa un any.

Pel que fa a l’ordre d’ajudes perquè entitats sense ànim de lucre promocionen l’ús del valencià, dels 1.940.000 euros consignats, un milió es destinaran a associacions. Les universitats i les xarxes universitàries podran optar a un paquet d’ajudes de 220.000 i 180.000 euros, respectivament, mentre que per als col·legis i les associacions professionals hi ha pressupostat un total de 540.000 euros. Tots aquests col·lectius també veuen incrementades les ajudes en uns 200.000 euros en el cas de les associacions, 70.000 euros en el cas de les universitats, 30.000, en el de les xarxes universitàries i en 40.000, en el de les associacions professionals.

Des del departament de Política Lingüística destaquen el fet que aquestes ordres de subvencions es publicaran en el DOGV coincidint amb l’aprovació del Decret d’usos administratius de les llengües oficials, que en la pràctica converteix el valencià en la llengua vehicular de la Generalitat. Segons explica el director general, Rubén Trenzano, d’aquesta manera s’ha volgut fer palès “l’aposta decidida i transversal” del Consell per la promoció del valencià, que s’articula a través d’aquesta línia d’ajudes i de l’aprovació d’un decret que havia d’haver-se redactat fa 34 anys seguint les indicacions de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià.

Ajudes compatibles amb À.

Pel que fa a les ajudes destinades als mitjans de comunicació, Trenzano valora “molt positivament” el resultat d’unes subvencions que han propiciat que moltes empreses privades hagen apostat per fer continguts en valencià. El director general de Política Lingüística destaca que l’actual govern va “redreçar” la línia d’ajudes creada pel Partit Popular “que només servia per a injectar diners a dos mitjans de ràdio i televisió”. “Nosaltres vam obrir aquestes convocatòries perquè pogueren optar tots els mitjans, inclosos premsa escrita i digital”, assenyala Trenzano.

Per a l’alt càrrec d’Educació, l’aposta pels mitjans de comunicació per la informació en valencià és clau per als plans de la conselleria en l’àmbit de l’ensenyament. “Els nostres xiquets han de llegir premsa i, per tant, ens interessa que els mitjans de comunicació entren a l’escola i que ho facen parlant valencià”. Més encara quan, com recorda Rubén Trenzano, la nova radiotelevisió pública encara no està en marxa.

Aquest fet ha sigut decisiu perquè Educació haja decidit fer un “esforç suplementari per a acompanyar l’empresa privada”. Una aposta que, segons el director general de Política Lingüística, no es veurà alterada per la irrupció d’À.. “Quan arranque À. el nostre esforç i la col·laboració amb els mitjans de comunicació privats continuarà i anirà incrementant-se en la mesura que les Corts ens acompanyen”, assegura Trenzano, qui afirma que “la pota fonamental perquè la normalització lingüística siga una realitat i perquè els ciutadans vegen que una llengua és útil és que existisquen mitjans de comunicació que l’empren”.

Comparteix

Icona de pantalla completa