Diari La Veu del País Valencià
Joan Fuster, Andreu Alfaro i Alejandra Soler reemplaçaran carrers franquistes de València

L’Ajuntament de València proposa canviar el nom franquista de fins a 51 carrers de la ciutat i resignificar –canviar el motiu, que no s’ajusta a la legalitat, pel qual l’expedient administratiu justifica el nom atribuït– el d’altres quatre, tal com ha informat aquest dilluns la regidora de Patrimoni Cultural, Glòria Tello. D’aquesta manera, l’escriptor Joan Fuster, l’artista Andreu Alfaro i la mestra Alejandra Soler, la primera dona que rebé l’Alta Distinció de la Generalitat, tindran un carrer dedicat al cap i casal. També Guillem Agulló tindrà un espai dedicat a la seua memòria, en aquest cas serà un dels carrers dels Jardins de Vivers. Aquests són alguns dels 51 carrers de la ciutat amb nomenclatura franquista que canviaran en els pròxims mesos.

D’aquesta manera, la ciutat donarà compliment a la Llei de la Memòria Històrica a partir d’aquest divendres, ja que la regidora portarà els canvis a través d’una proposta d’acord a la Comissió de Cultura que tindrà lloc dijous. En cas que prospere, s’iniciarà el dictamen previ i es traslladarà a la Junta de Govern local, qui a través de l’alcalde ratificarà els canvis.

La proposta se sosté en l’assessorament que ha donat l’aula d’Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València, qui ha realitzat un estudi per a avalar els canvis de noms des de la “rigorositat” i ha bussejat pels arxius municipals, segons ha explicat el coordinador de l’anàlisi, el professor Toni Morant. Els canvis proposats compten amb “totes les garanties” legals, és per això que no es tem que puga passar el mateix que succeí a Alacant, on el consistori hagué de tornar a posar la placa de la plaça de la División Azul. Fins i tot, en aquells noms que després de l’estudi plantejaven dubtes, ha incidit Morant, “s’ha optat per deixar-los de moment com estan”, encara que “són pocs casos”, ha afegit.

Criteris dels nous noms

Els nous noms es podran veure a partir d’estiu; no obstant això, les plaques velles i les novelles conviuran durant 12 mesos per a garantir l’adaptació del nou nomenclàtor. En aquest sentit, Tello ha apuntat que es posarà en marxa un protocol informatiu per a facilitar els canvis de noms. A més, ha agraït la col·laboració de les associacions de veïns per la seua predisposició a dur endavant el procés.

A banda de seguir els preceptes de la transparència i la participació per a designar els nous noms, des de la regidoria s’han explicat els criteris seguits, com ara: recuperar denominacions antigues, visibilitzar les dones, donar resposta a dictamens d’anteriors legislatures, atendre les peticions dels col·lectius, posar en rellevància personatges significatius de la cultura i recuperar conceptes universals al voltant de la intel·lectualitat i de la sociopolítica.

Fuster, Alfaro i Soler

El 50% dels carrers que canvien el nom seran femenins. Hi destaca el carrer d’Alejandra Soler, que substitueix el carrer del Doctor Beltrán Bigorra; la plaça de les Tretze Roses, que substitueix la plaça de José María Zumalafcárregui i Prats; el carrer de Rosa Estruch Espinós, que substitueix el carrer d’Arturo Forsar, i el carrer de Maria de Maeztu, que substitueix el carrer de Mario Aristoy, entre d’altres.

L’altra meitat dóna resposta a la recuperació de noms antics, com l’avinguda de l’Oest, que subsitueix l’avinguda de Baró de Càrcer; a personatges capdavanters de la cultura, com la plaça de Joan Fuster en lloc de la plaça d’Eduard Marquina o el carrer d’Andreu Alfaro pel de Francisco Morote Greus, i peticions i dictamens no resolts com el carrer de Fèlix de Rio, que substitueix el carrer del Doctor Marco Merenciano.

El PP demana higiene

Per al grup popular, a l’Ajuntament de València no és important que el consistori complisca la legalitat amb els noms dels carrers, és suficient amb el fet que estiguen nets. La higiene justifica incomplir la Llei 52/2007 de Memòria Històrica. Així ho ha manifestat el portaveu del PP Eusebio Monzón en resposta a la proposta presentada aquest dilluns per la Regidoria de Patrimoni Cultural. El regidor popular ha retret Ribó que dedique “temps” i “recursos públics” a aquest afer “quan té altres temes que interessen més als valencians”. Al seu parer, “per a Ribó és més important canviar el noms dels carrers i de les places que mantindre-les netes o que en aquestes hi haja una circulació fluïda i segura”.

Comparteix

Icona de pantalla completa