Diari La Veu del País Valencià
Un autobús gratuït farà una ruta pels museus de València per a acostar l’art als ciutadans

L’Ajuntament de València, la Diputació i la Generalitat han presentat aquest dilluns la iniciativa ‘Corremuseus’, un autobús gratuït de la línia 5 de l’EMT que acostarà els ciutadans als principals museus de la ciutat aquest dijous, dissabte i diumenge amb l’objectiu de “visibilizar que l’art està en el carrer”.

Així ho ha indicat la directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat, Carmen Amoraga, als mitjans de comunicació, qui ha estat acompanyada per l’edil responsable de l’àrea de Mobilitat Sostenible del consistori valencià, Giuseppe Grezzi; el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, i el director del MuVIM, Rafael Company. Tots quatre han presentat aquest projecte que s’emmarca en la celebració, dijous dia 18, del Dia Internacional dels Museus.

El ‘Corremuseus’ és un vehicle cultural, decorat per l’artista Julieta XLF, que acostarà els seus viatgers a les activitats programades pels museus de València, al mateix temps que convertirà la ciutat en un gran espai lúdic durant el dijous dia 18, de 17.00 a 22.30 hores, i dissabte i diumenge tot el dia.

Concretament, per a commemorar el Dia Internacional dels Museus, s’han programat diferents concerts, activitats, tallers i visites en els diferents centres culturals de la ciutat que aquest autobús farà més accessibles als ciutadans. Per exemple, el dijous 18 el Centre del Carmen ha programat diferents visites guiades per l’antic convent i les diferents exposicions temporals, mentre que l’IVAM oferirà un taller educatiu, de 10 a 12 hores, vinculat a la mostra Perduts en la ciutat. La vida urbana en les col·leccions de l’IVAM, i el Centre Museístic de la Beneficència acollirà un concert de Raúl Thais.

Sobre aquest tema, Carmen Amoraga ha explicat que les institucions han treballat perquè al ciutadà, a qui li és igual la titularitat de cada museu, reba la idea que es treballa per a “fomentar la cultura i, en aquest cas, l’accés als museus” amb aquest autobús que, a més, ha destacat que és “una obra d’art en si mateix”. Al seu judici, es tracta de “recordar que l’accés als museus és un plaure per a tots els sentits”.

Vertebració cultural del territori

“Els museus no solament són per a veure coses boniques o lletges o que et remoguen la consciència, sinó que serveixen també per a vertebrar el territori”, ha puntualitzat Amoraga. En aquest sentit, ha indicat que una de les activitats és ‘FESART’ que consisteix en la instal·lació d’un poal en l’esplanada de la plaça de l’Ajuntament de València on cada persona “pot crear una obra d’art”. Per a Amoraga, l’objectiu final és “visibilizar que l’art està en el carrer” i que “cal visitar el museus tots els dies que es puga”.

Per la seua banda, Grezzi ha destacat que aquesta iniciativa suposa “una manera de col·laborar” i de “valorar” els museus. “Volem que el Dia dels Museus es faça un gran esforç per a visibilizar museus tan importants com els que tenim en la ciutat”, ha explicat Grezzi.

Segons ha explicat l’edil, s’ha escollit la línia 5 de l’EMT perquè acosta els viatgers a museus tan rellevants com el MuVIM, l’IVAM, el Museu de l’Art Major de la Seda, la Beneficència, el Museu Benlliure, el Centre del Carmen i, fins i tot, el Museu de Belles Arts, la segona pinacoteca de l’Estat. “És una línia circular de les més usades i, pel seu recorregut, proper als centres d’art”, ha explicat.

En representació del diputat de Cultura, Xavier Rius, el director del MuVIM ha donat les gràcies a la resta de les institucions per fer “una aposta valenta” perquè, al seu judici, “algunes vegades es diu interessadament que no hi ha col·laboració”. “Aquesta és la primera vegada que les institucions s’ajunten per a fer coses en comú, la qual cosa és fonamental”, ha valorat.

Comparteix

Icona de pantalla completa