Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat retira les mesures preventives causades pel Wanna Cry

La Generalitat ha iniciat ja la tornada a la normalitat i ha procedit a alçar les mesures preventives en l’Administració “de forma escalonada”, després del ciberatac mundial a través del virus Wanna Cry, ocorregut divendres passat, segons ha anunciat el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler.

D’aquesta manera, la Generalitat recupera l’activitat habitual –tant en el funcionament intern com en les relacions amb la ciutadania–, ja que, com a conseqüència de les mesures preventives adoptades, “en algun cas concret, han sorgit incidències en els serveis, bàsicament a causa del reiniciament dels equips”, han explicat des de la Conselleria d’Hisenda.

Soler: “Han sigut cinc dies de màxima alerta en els quals el Consell ha tingut sempre com a prioritat mantenir la seguretat de tots els seus equips i de les dades que en ells es custodien, que afecten milers de ciutadans”

Segons Soler, “han sigut cinc dies de màxima alerta, en els quals el Consell ha tingut sempre com a prioritat mantenir la seguretat de tots els seus equips i de les dades que en ells es custodien, que afecten milers de ciutadans”. Amb aquest objectiu, des d’l primer moment es va crear una barrera defensiva per a evitar l’entrada del virus. “De fet, encara que la presència del malware va ser detectada, aquest va ser anul·lat pels sistemes de protecció i no va arribar a infectar cap equip”, ha detallat el conseller d’Hisenda.

D’aquesta forma. aquest dimarts s’està restablint “de forma progressiva” la connexió total a Internet –fins ara només es permetia l’accés a webs “segures”– des dels ordinadors dels empleats públics, excepte algunes àrees molt específiques, que ho faran en les pròximes hores. Des de primera hora del matí s’ha pogut accedir als recursos compartits en la xarxa de la Generalitat, la qual cosa ha permés als funcionaris treballar amb normalitat. A més, el correu electrònic funciona amb normalitat des d’ahir, quan es va alçar la restricció d’enviar i rebre arxius adjunts als missatges.

“La situació està controlada. A més, s’ha realitzat una còpia de seguretat de tota la informació disponible en els directoris de l’Administració”

Segons fonts del govern, “la situació està controlada”. En aquest sentit, la Direcció general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (TIC) ha instal·lat el nou pegat dissenyat per Microsoft i empreses de ciberseguretat perquè els equips no siguen vulnerables. “A més, s’ha realitzat una còpia de seguretat de tota la informació disponible en els directoris de l’Administració”, ha indicat el conseller.

L’accés a recursos com el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) funciona amb normalitat i, si es produeix alguna incidència, seria de forma puntual, però no atribuïble al ciberatac. També es treballa amb plena normalitat en l’àmbit de Justícia.

El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ha agraït “la comprensió i col·laboració de tots els ciutadans, així com el treball dels empleats públics, que han mantingut en tot moment una actitud responsable fent un ús prudent de les aplicacions”. Soler també ha tingut paraules de reconeixement per la “professionalitat” mostrada per tot l’equip de seguretat, “que han treballat sense descans aquests dies perquè tota la informació estiguera segura”.

Comparteix

Icona de pantalla completa