Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat destina 1,1 milions al jaciment fenici de Guardamar del Segura

El poble de Guardamar del Segura (el Baix Segura) veurà com el seu patrimoni històric fa un pas de gegant cap a la seua valoració i consolidació gràcies a la Conselleria de Cultura. I és que la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoragada, i l’alcalde de Guardamar del Segura, José Luis Sáez, han fet una inversió d’1.100.000 euros que es destinarà a l’excavació, restauració i conservació dels jaciments arqueològics de la Fonteta i la Ràbita Califal, que pertanyen a les cultures fenícia i islàmica. Amb tot, l’objectiu és fer aquesta zona més accessible i construir un centre d’interpretació.

La partida pressupostària es troba dins de pla d’inversions del govern valencià i s’executarà en diferents fases. Per això, segons Carmen Amoraga, a finals d’aquest any començaran els treballs d’excavació, restauració i conservació. A principis de l’any que ve, s’iniciarà l’edificació del centre d’interpretació i el projecte, “en la seua totalitat, finalitzarà a principis de 2019”, va afegir.

“El nostre objectiu és que el patrimoni estiga a disposició dels ciutadans i dels turistes i valorar un entorn natural i històric privilegiat”, va subratllar la responsable de Cultura per a, tot seguit, afegir que “la nostra prioritat, per sentit comú”, és invertir en cultura i dotar d’importància el nostre patrimoni històric.

L’alcalde de Guardamar va qualificar la immediata actuació de la Generalitat com un fet destacat i va afirmar que aquest ha esdevingut un “dia molt important per al municipi perquè ens permetrà oferir un turisme diferenciador i estar al capdavant en la promoció del turisme cultural i històric”. Ha destacat, a més, que aquest pla turísticocultural “és una realitat, al contrari d’altres, anteriors i anunciats a so de bombo i platerets, que mai es van dur a terme”.

L’alcalde va assenyalar que és un “dia molt important per al municipi perquè ens permetrà oferir un turisme diferenciador i estar al capdavant en la promoció del turisme cultural i històric”

Al costat de la directora i l’alcalde van estar presents, en la presentació, el subdirector general de Cultura i Patrimoni, Antonio Bravo; el cap de servei de la Direcció Territorial de Cultura, José Antonio López, i la regidora de Patrimoni Arqueològic i Cultura, Pilar Gai, entre altres membres de l’equip de Govern.

Sens dubte, una de les persones més satisfetes després de l’anunci de la directora general era Pilar Gay, regidora de Patrimoni. En declaracions al Diari La Veu, la responsable municipal va recalcar que aquesta inversió “és la més important que s’ha fet a la província d’Alacant”.

Gay es va mostrar partidària, fins i tot, de visitar els jaciments arqueològics de la Fonteta durant el període de treballs amb visites guiades, com ja es fa al baluard de la Pólvora del castell de Guardamar. I és que segons la regidora “no tindria cap sentit que es realitzara aquesta actuació si no s’informa els nostres veïns i els visitants” i, per això, destinaran alguns dies de l’estiu perquè es puga visitar la Fonteta”.

Pilar Gay: “Aquesta inversió és la més important que s’ha fet a la provincia d’Alacant després de molts anys”

La regidora també va resaltar que l’actuació “era necessària” perquè després de les últimes pluges els elements constructius han quedat en mal estat.

La visita al municipi per part dels responsables de Cultura va ser aprofitada per a inaugurar l’exposició “Bou Ferrer”, que mostra les restes del vaixell romà més gran trobat a la Mediterrània, concretament a la costa de la Vila Joiosa.

Jaciment de la Fonteta a Guardamar del Segura

Centre d’interpretació

Per una altra banda, la protecció del patrimoni s’ha de veure complementada amb la difusió de les restes i, per aquest motiu, es desenvoluparà un recorregut didàctic entre les restes del jaciment de les dunes i la construcció d’un centre d’interpretació.

La superfície del terreny on es construirà forma part del Parc Natural de les Dunes de Guardamar, al carrer d’Alcalde Rosalino Pérez, concretament en un camí existent que discorre per la pineda i arriba a la platja i el litoral, des del qual s’accedeix a un camí que porta a l’entrada de les restes arquitectòniques de les dunes.

La protecció del patrimoni s’ha de veure complementada amb la difusió

L’edifici destinat a esdevindre centre d’interpretació naix de la necessitat de combinar les trobades dels possibles visitants amb el medi natural, d’una banda, i amb les restes arquitectòniques monumentals que existeixen entre les dunes d’arena, d’una altra.

Així, el centre d’interpretació facilita als visitants una exposició amb distints suports visuals i sonors que corresponen a l’explicació de tots aquells elements que componen les restes arquitectòniques.

La ciutat fenícia de la Fonteta al terme municipal de Guardamar del Segura (el Baix Segura) és una instal·lació portuària fenícia ubicada en la desembocadura del riu Segura i està datada dels dels segles VIII al VI aC. Les grans dimensions configuren un entorn urbà que quasi va poder comprendre vuit hectàrees i es va convertir en una de les principals ciutats fenícies del Mediterrani.

El centre d’interpretació facilita als visitants una exposició mitjançant distints suports visuals i sonors

La importància d’aquest jaciment guardamarenc radica, primer de tot, en l’existència, en el mateix lloc, d’una muralla de fortificació, un element escàs en la resta de jaciments fenicis de la Península Ibèrica. En segon lloc, haver trobat restes d’una antiga activitat metal·lúrgica, cosa que demostra la particularitat de l’enclavament de la Fonteta. I, finalment, l’alt grau de conservació de les restes arqueològiques, perquè es trobaven soterrades en sorres fins a l’actualitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa