Diari La Veu del País Valencià
El PP demana un informe alternatiu sobre els noms que substitueixen els dels carrers franquistes

El regidor del grup popular en l’Ajuntament de València, Alfonso Novo, ha avançat que el seu grup proposarà en la Comissió d’Hisenda que, així com amb les comissions falleres, el consistori “assumisca els costos econòmics que generaran als veïns, comerciants i professionals els canvis de les adreces dels seus domicilis i llocs de treball” amb la modificació de noms que eliminarà aquells relacionats amb el franquisme i per a complir amb la Llei de la Memòria Històrica. De la mateixa manera, demanen un informe alternatiu per a saber qui són i quins mèrits han fet les persones els noms de les quals substituiran els dels carrers susdits.

En un comunicat, ha explicat que els populars presentaran aquesta moció alternativa a la proposta del canvi de nom que s’anunciava aquest dilluns. En aquesta, ha detallat Novo, “plantejarà la necessitat que el servei municipal corresponent emeta un informe tècnic respecte de si el canvi de denominació d’un dels carrers i places és estrictament necessari per a donar efectiu compliment al que es disposa en la Llei de Memòria Històrica”.

Així mateix, ha continuat el regidor, demanaran que el servici municipal corresponent emeta un informe tècnic sobre cadascuna de les persones que es proposen per a la nova denominació dels carrers i places afectades “per a conèixer si la seua trajectòria artística, cultural, científica i professional els fan mereixedors d’aquesta distinció”.

Novo ha explicat que, si finalment s’aprova el canvi de nom en la comissió, el seu grup presentarà en el pròxim ple de l’Ajuntament una moció per a paralitzar una mesura “que el govern municipal pretén adoptar amb un procediment que, en molts casos, no està degudament justificat”.

“En l’informe de la universitat, que li ha costat als valencians 18.000 euros (en roda de premsa, la regidora de Patrimoni Cultural del consistori, Glòria Tello va apuntar que el cost era de 17.000 euros), no solament crida l’atenció que, en alguns casos, no estiguen documentades les causes que motiven el canvi, sinó que tampoc no s’arreplega un estudi històric, cultural o social sobre els mèrits que han fet algunes de les persones que seran reconegudes ara amb el nom d’algun carrer o plaça”, ha criticat.

Ha indicat que “la Guerra Civil va ser una contesa sagnant entre els espanyols i, després de 78 anys des de la seua fi, hem aconseguit superar aquest episodi negre i transformar-nos en una nació unida amb una democràcia forta”. Per açò, ha criticat “el desig de Ribó de situar els ciutadans en un bàndol o un altre. Diu molt poc d’un polític que hauria d’estar centrat a procurar el benestar i concòrdia dels valencians i no a enfrontar-los”.

Comerços afectats

Alfonso Novo ha destacat que “més de 400 comerços, restaurants i cafeteries es veuran afectats per la decisió de l’alcalde Ribó de canviar el nom dels carrers en els quals desenvolupen la seua activitat o presten serveis”. A més d’aquests establiments, ha afegit, “altres empreses i despatxos professionals que no treballen a peu de carrer i ho fan en pisos, es veuran també afectats per aquesta mesura, així com els més de 20.000 valencians que viuen en els 50 carrers i places que canviaran de nom”.

Comparteix

Icona de pantalla completa