Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol desbloqueja les obres del Parador de Morella

In eternum. Així es pot qualificar la posada en marxa de les obres perquè el Convent de Sant Francesc de Morella es convertisca en un Parador Nacional. I és que en temps de l’època de Fraga Iribarne com a ministre de Turisme ja es tenia la intenció que aquest cenobi es convertira en un flamant parador.

El temps ha passat i, després de molts anys de tràmits burocràtics, el BOE ha recollit, aquest dimecres, l’anunci de licitació de la redacció del projecte bàsic i d’execució, control arqueològic i direcció facultativa prèvia a la construcció del futur parador de turisme de Morella, un contracte que es licita per 194.600 euros –235.466 euros amb IVA–. El termini de redacció del projecte bàsic i d’execució és de 18 mesos. Es poden presentar ofertes fins al 29 de maig i es programarà la seua obertura el pròxim dia 30 de juny.

Però, aquest anunci, per una part, ha sigut qualificat pel Delegat del Govern com “una excel·lent notícia”, mentre que l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha mostrat la seua “sorpresa”, en declaracions a Diari La Veu, perquè “ja existeixen autoritzacions per a realitzar aquests treballs des del 2012 i no s’han realitzat fins ara per falta de consignació. Ara es proposa un nou projecte arqueològic que podria endarrerir la posada en marxa de les obres”.

Ripollés recorda que, quan es va adjudicar l’obra el 2012, a Sacyr hi havia un projecte “integral” on es podien “fer, al mateix temps, la rehabilitació i els treballs arqueològics. El que va passar és que no hi havia partida pressupostària”.

D’aquesta manera, l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha comentat que, “des de Morella, el que volem és que el Parador siga una realitat i que aquest nou procés servisca per a aquest fi i no per a endarrerir-lo de nou, ja que des del 2012 podrien haver-se fet els treballs i ara es proposa un nou projecte arqueològic. Ens han enganyat moltes vegades”. A més, l’edil demana, com va traslladar la setmana passada, “una reunió urgent amb Turespaña per a clarificar el projecte del Parador de Morella” i que tots sumen “per a avançar amb eixa finalitat”. Ripollés ha recordat que hi ha un túnel ja fet que “va costar 4 milions” per a accedir al cenobi i que l’entorn necessita una actuació ràpida.

La cara més que optimista d’aquesta licitació ve de la mà del delegat del Govern, Juan Carlos Moragues. I és que el representant del govern estatal ha manifestat que “els terminis sobre els quals es treballen són molt ajustats i immediats, prova de l’interés que concedeix el Govern, a través de Turespaña, a aquesta iniciativa turística de primer ordre per a Morella i tota la província de Castelló”.

Així mateix, Juan Carlos Moragues ha anunciat que el pas donat ara és “previ i imprescindible per a la posterior execució de les obres, la programació de les quals ja està prevista en els plans d’infraestructures de Turespaña”, segons han traslladat fonts d’aquesta institució al delegat del Govern.

Cal recordar que el Parador de Morella està projectat als edificis del convent de Sant Francesc i les Agustines. La instal·lació hotelera albergaria 64 habitacions, salons de convencions i congressos, zona d’spa, etc.

En paraules de l’alcalde de Morella, “el Parador és un projecte molt important per al turisme de Morella i el nord de tota la Comunitat, donada la qualitat i tipus de visitant que suposa, la projecció internacional o la creació de llocs de treball tant durant la construcció com a l’explotació final”. Per això, emplaça Turespaña a poder mantindre la “reunió sol·licitada la setmana passada amb la major brevetat possible”.

Comparteix

Icona de pantalla completa