Diari La Veu del País Valencià
Agró i EUPV, contra els sondeigs petroliers a la costa del País Valencià
RedactaVeu / Europa Press / València-Castelló

Acció Ecologista Agró i el grup parlamentari EUPV han presentat al·legacions contra el procés d’autorització engegat pel Ministeri per a permetre sondeigs petroliers a l’entorn de les Illes Columbretes.

Segons el grup ecologista, amb les al·legacions presentades aquest col·lectiu se suma a la campanya ciutadana, impulsada des de les Illes Balears per l’Aliança Mar Blava i al País Valencià per les confraries de pescadors, contra les prospeccions petrolieres “que pretenen perpetrar” a la Mediterrània Capricorn Spain Limited, filial de la petroliera Cairn Energy, segons un comunicat de l’organització ecologista.

Per a demà dissabte, dia 1 de febrer, a partir de les 11:00 hores, Agró ha convocat una recollida de firmes junt a la Plaça de Bous de València. Agró recorda que el ciutadans també poden ‘ciberactuar’ fins el 10 de febrer signant les al·legacions de l’Aliança Mar Blava. A més, per al dissabte 22 de febrer, les confraries de pescadors han convocat una manifestació a Castelló per a mostrar el rebuig massiu de la societat valenciana contra aquest projecte, el qual està considerat com un “desficaci que amenaça la nostra mar i tots els seus habitants”.

Amb les al·legacions presentades per Agró, este col·lectiu se suma a la campanya ciutadana, impulsada des de les Illes Balears per l’Aliança Mar Blava i al País Valencià per les confraries de pescadors, contra les prospeccions petrolieres a la Mediterrània.

La Campanya d’adquisició sísmica, també anomenats sondejos acústics, que impulsa Cairn Energy per a tractar de detectar formacions geològiques susceptibles d’emmagatzemar hidrocarburs per a la seua posterior explotació, representa una greu amenaça per a la vida marina que, fins i tot, pot condicionar la supervivència de sectors econòmics tan importants per a l’economia valenciana com són la pesca i el turisme, segons Agró.

L’organització ecologista considera que les prospeccions petrolieres projectades tindran uns efectes “devastadors” sobre la fauna que habita a la nostra mar. Bàsicament consistixen en bombardejar la Mediterrània amb explosions acústiques superiors als 250 decibels, un so subaquàtic 100.000 vegades més potent que el d’un avió a reacció o el d’una mascletada. Aquestes canonades submarines, per exemple, afectaran negativament el sistema d’ecocol·locació (biosonar) dels cetacis, i així s’altera la seua capacitat d’orientació, alimentació i criança. I no sols afectaran negativament els cetacis, sinó que danyarà a tota la fauna marina en general, motiu pel qual l’activitat pesquera al País Valencià es pot vore greument perjudicada.

El mateix comunicat dels ecologistes subratlla que a països com Noruega, Canadà o Argentina, s’ha pogut constatar ja que els sondejos acústics comporten una forta disminució de les captures pesqueres durant llargs períodes de temps.

Les espècies marines víctimes d’aquest tipus de bombardeig acústic indiscriminat patixen tot tipus d’impactes i de danys irreversibles: pèrdua d’equilibri, desorientació, hemorràgies internes, destrucció de l’oïda interna, descompressió respiratòria, bombolles d’aire en òrgans vitals i en el sistema circulatori, a més de vessaments cerebrals. A més dels peixos, també es podran vore greument damnificades les espècies d’aus marines, tant pels efectes directes com pels indirectes (pèrdua d’aliment) dels sondejos acústics.

L’Estudi d’Impacte Ambiental (EIA) del projecte, segons Agró, infravalora les conseqüències negatives que tindrà aquest bombardeig sonor en les rutes migratòries dels cetacis, però també els danys que ocasionarà en el conjunt de les Zones d’Especial Protecció per a Aus (ZEPA) i en els Llocs d’Interés Comunitari (LIC) del Golf de València i les Illes Balears. Especialment sagnants són els casos de la baldriga balear, una au endèmica en perill d’extinció, i el del rorqual comú, el segon animal més gran que sobreviu al planeta i també catalogat en perill d’extinció.

Al·legacions d’EUPV

Per la seua banda, la diputada d’EUPV a les Corts Marina Albiol ha registrat aquest matí a la Subdelegació del Govern de Castelló un escrit d’al·legació contra el procés d’autorització engegat pel Ministeri per a permetre sondeigs petroliers a l’entorn de les Illes Columbretes. En l’escrit, es reclama al Ministeri l’emissió d’una declaració d’impacte ambiental negativa del projecte de l’empresa Cairn Energy de prospeccions per a cercar petroli a l’entorn de les Illes Columbretes “pels elevats impactes ambientals i socioeconòmics que generarà i per l’unànime rebuig social que ha provocat”.

Segons ha apuntat la parlamentària als mitjans de comunicació, “volem que el Govern central diga no a les prospeccions petrolieres en les Illes Columbretes, que es paralitze aquest projecte perquè tindrà greus afeccions per al medi ambient, el sector del turisme i el sector pesquer”. En les al·legacions, EU planteja que no es pot tenir en compte només el projecte, sinó el que passarà després si es produeixen extraccions de gas o petroli, “que poden tenir unes conseqüències molt agressives per a la pesca i per al medi ambient”, i exposa les repercussions que tindrà per a la fauna i la flora marina.

Una altra de les al·legacions indica que molts dels estudis en els quals es basa el projecte, com ara documents o pàgines web, “en realitat no existeixen”, segons ha apuntat Albiol. “Pensem que l’interès general, el medi ambient, ha d’estar per sobre dels interessos econòmics d’una empresa determinada i lamentem molt que l’Ajuntament i el Consell no estiguen fent absolutament res més enllà de declaracions de cara la galeria i paraules buides per a parar aquestes prospeccions”, ha lamentat la diputada.

En aquest sentit, ha assegurat que “no estan duent a terme accions polítiques contundents per a parar les prospeccions, no han passat de les paraules als fets i simplement s’estan quedant en declaracions que no van cap lloc”.La diputada ha recordat que des d’EU s’està impulsant la campanya Prospeccions no, Columbretes netes en contacte amb el sector pesquer, amb el qual ha destacat que participaran “de tot el que aquest sector impulse, igual que esperem que se sume molta gent a qualsevol acció que plantegem conjuntament.

Comparteix

Icona de pantalla completa