Diari La Veu del País Valencià
Els governs del PP van acumular mig milió de llibres als magatzems

Llibres de cuina, catàlegs d’exposicions, manuals de metal·lúrgia, obres literàries, lleis, atles cartogràfics, monografies històriques i informes d’institucions, entre molts altres volums i formats, s’acumulen en caixes apilades sobre immensos prestatges en un magatzem de Riba-roja de Túria.

El catàleg elaborat per l’empresa Meydis! per encàrrec del departament de Presidència de la Generalitat s’enceta amb el títol …Y venus se hizo mujer/I venus es va fer dona, amb 458 exemplars disponibles, i continua amb ¿Qué es España? i ¿Qué he hecho yo para merecer esto?, amb 403 i 621 volums respectivament.

La llista de títols arriba als 2.000, amb continguts i noms tan variats com els ballets russos, la Generació del 98, l’AVL, la séquia del Xúquer, la història del paper, l’Alt Palància, Antoni Miró, Anzo, els arxius de la Filmoteca, l’arquitectura gòtica mediterrània, l’art valencià, els ateneus àcrates, Augustus Monk, Aurora Valero, els avanços en oftalmologia i Ausiàs March. Tot plegat sense passar de la lletra A de l’exhaustiu catàleg.

Ausiàs March té una presència destacada al magatzem de llibres de la Generalitat. / DIARI LA VEU

Només d’Ausiàs March hi ha quatre edicions facsímils de l’obra poètica, amb tapa dura i caixa de protecció, Aquests llibres i d’altres de temàtica cultural i divulgativa formen part del lot que el director general de Relacions amb les Corts, Antonio Torres, prepara per a distribuir a les biblioteques municipals, instituts de Batxillerat i institucions culturals. Aquest repartiment s’afegirà als paquets de 60 llibres ja remesos als municipis.

Una mostra dels llibres que Presidència de la Generalitat ha distribuït entre a biblioteques municipals i instituts públics. / DIARI LA VEU

La primera expurgació massiva, però, consta de 91.086 volums de campanyes de la Generalitat, anuaris estadístics, manuals de pràctiques mediambientals, guies contra el tabaquisme, quadres de conjuntura econòmica, legislació i informes que pel seu caràcter pràctic s’han posat a disposició de les conselleries corresponents per tal que informen si encara són d’alguna utilitat. Els departaments hauran de decidir si són aprofitables o estan obsolets i s’han de destruir. Una de les publicacions, el fullet titulat Buenas prácticas medioambientales de metalmecánica, acumula 4.087 exemplars.

Més d’un miler

Hi ha obres, com Vicente Blasco Ibáñez y la nueva novela cinematográfica, amb un exemplar, però de la major part se’n conserven desenes o centenars. Unes quantes superen el miler. El registre numèric més alt és el del fullet de l’exposició Guerrers de Xi an, amb 21.975. El segueixen els llibres de receptes, com ara els 10.154 exemplars de Recetas con cítricos, els 9.767 de Recetas con cebolla, els 5.809 dels pimentons, els 5.574 del pollastre, els 5.532 de les salaons i els 4.478 del plats amb conill.

Caixes plenes de llibres perfectament embolcallades al magatzem de Riba-roja. / MEYDIS!

Del còmic 30 anys de l’Estatut hi ha caixes amb 1.043 exemplars. La Constitució Espanyola Bilingüe, de juliol de 2015 –eixida d’impremta alhora que el govern del Botànic prenia possessió– manté un vigor notable amb 2.380 unitats perfectament embolcallades.

També destaquen en nombre d’exemplars un volum sobre Conservació de flora silvestre, amb 1.930; López Mezquita: Épocas e itinerarios de un pintor cosmopolita, amb 1.759; Itinerarios históricos: el Camino Real del Reyno de Valencia, amb 1.373; la crònica del Primer vol a motor de España. Paterna, 1909, amb 1.330; la Flora Valentina: flora vascular de la Comunitat Valenciana, volum 1, en castellà, amb 1.286, i Mariano Benlliure, 1862-1947, amb 1.213 exemplars.

Discos, cintes i compactes

El patrimoni sonor dels valencians també té una presència destacada en aquest panteó de joies editorials inèdites com ara els 3.400 exemplars de les Campanes de la Huitava del Corpus en diferents formats fonogràfics, els 1.588 compactes dels Tocs tradicionals de dolçaina de Morella i el miler de gravacions dels Cants dels pelegrins de les Useres.

Nova política editorial

Antonio Torres recorda que “encara s’han de catalogar els fons esparsos de cada conselleria, l’IVAM, les fundacions Jaume II el Just i la Llum de les Imatges i de la Ciutat de les Arts i les Ciències”. Precisament d’aquesta darrera empresa pública hi ha un bon nombre de publicacions de gran qualitat fotogràfica i en edicions de luxe editades amb el mateix estil que els grans esdeveniments.

Alguns dels volums dedicats a la Ciutat de les Arts i les Ciències. / DIARI LA VEU

Torres afirma que la xifra final “superarà els 600.000 volums” i percep, en vista del catàleg, que “també hi va haver una bombolla de publicacions on s’editava sense planificació ni cap criteri de venda o de distribució”. En alguns casos es pot pensar, a parer del director general, que “es van fer els tiratges pensant més en el negoci d’alguns, com va passar amb els grans esdeveniments”.

L’encarregat de donar eixida al mig milió de volums acumulats defensa una “nova política editorial” i ja ha previst l’elaboració d’un “pla anual de publicacions” coordinat amb tots els departaments de la Generalitat i on participarà el sector del llibre. L’objectiu és que el que es publique tinga “una distribució adequada, amb tiratges a la mida de les necessitats i amb reimpressions si el nombre inicial d’exemplars no és suficient”.

Entre les mesures que es posaran en marxa destaquen la renovació de la plana web de publicacions de la Generalitat, on s’inclourà el catàleg de les obres que puguen tindre una eixida comercial. També es vol reforçar les tres llibreries LLIG, la gestió de les quals ha estat concedida a una nova empresa. La llibreria d’Alacant, a més, deixarà d’estar ubicada a l’interior de la Casa de les Bruixes i s’instal·larà en un baix comercial al centre de la ciutat.

Comparteix

Icona de pantalla completa