Diari La Veu del País Valencià
Museus i monuments que es poden visitar sota la lluna de València

València se suma durant aquest dissabte 20 de maig a les celebracions de la Nit Europea dels Museus omplint els espais expositius i els monuments de la ciutat d’activitats paral·leles a les col·leccions que acullen i obrint les seues portes més enllà dels horaris habituals.

L’any 2005 el Ministeri de Cultura i de la Comunicació de França va provar de fer-li un gir més a les celebracions al voltant del Dia Internacional dels Museus. Amb l’objectiu de captar nous públics i, en especial, per provar de captivar els més joves, els espais expositius de França van ampliar els seus horaris habituals. Les portes es tanquen amb la lluna i els visitants poden gaudir de les col·leccions i les activitats especials durant la nit i de manera gratuïta.

Aquella idea va rebre el suport del Consell Internacional dels Museus (ICOM, per les seues sigles en anglés), que ja impulsava el Dia Internacional dels Museus. D’aquesta manera, el Consell d’Europa i la UNESCO van donar suport a la celebració nocturna al voltant de les sales. El 2016, fins a 3.000 museus europeus de 30 països diferents van participar en l’esdeveniment.

Museus sota la lluna de València

La particularitat més destacada d’aquesta festa dels museus és que els centres expositius amplien el seu horari fins a les 00:00 hores, l’entrada és gratuïta i, a més, un autobús de la Línia 5 de l’EMT, que fa un recorregut amb parades pròximes als principals museus, és també gratuït.

El Centre del Carme, seu del Consorci de Museus, ofereix al llarg del dia visites guiades per l’antic convent i introduccions sobre les línies discursives de les seues exposicions temporals (d’11.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 19.00 hores). De manera paral·lela, el museu acull diferents activitats: la performance de Llorenç Barber amb el grup Refugiar-te, la inauguració de l’exposició Notificacions d’Isaïes Griñolo, la clausura del festival Docs València i un concert del festival Ensems, dins de l’apartat d’art sonor, a càrrec d’Alozeau i Piñango & Nieto.

L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) proposa una visita dinamitzada a l’exposició Helena Almeida. Corpus d’Elena de las Heras i, posteriorment, porjectarà el documental de Joana Ascensão.

Des de les 10:30 hores, el Museu de Belles Arts de València obri les seues portes per a dur endavant un projecte col·laboratiu: recrear l’Anunciació de Jaume Baçó ‘Jacomart’, una activitat que està dirigida per l’artista plàstica Tina McCallan. Davant la col·lecció permanent de Jerónimo Jacinto d’Espinosa, la pinacoteca ha organitzat un concert de cambra, mentre que, des de les 18:00 fins les 21:00 hores, la bibliotecària del museu, Rosa Rodríguez, ofereix una visita guiada (Els llibres en l’art) per una selecció d’obres de la col·lecció permanent. Paral·lelament, la dansa es donarà cita al Pati de l’Ambaixador Vich amb la companyia Marea Dansa.

Pel que fa als museus i espais expositius dependents de la Diputació de València, durant aquest dissabte, el MuVIM proposa visites guiades al barri de Velluters al voltant de la Ruta de la Seda, així com a la maqueta que acull al vestíbul del museu. Ofereix un taller adreçat als adults sobre les cerveses artesanals i un concert a la Llibreria Dadà d’Astro Rey. També el Centre Museístic La Beneficència acull un recital del pianista David Lao i el Museu de Prehistòria afegeix a l’agenda una visita guiada al voltant de l’arquitectura talaiòtica i la prehistòria a Menorca, un taller on els participants podran fer-se la seua pròpia moneda romana. També hi haurà diverses visites dramatitzades, amb tallers i animacions per a celebrar la Nit Europea dels Museus.

Els espais locals acullen diferents tallers al Museu de Ciències Naturals durant el matí, mentre que el Museu de la Ciutat, la Llotja de Mercaders, el Centre arquelògic de l’Almoina i l’Almodí posaran els seus encants a la vista dels encuriosits fins les 00:00 hores de la nit.

El Palau de Cerveró celebrarà la fita amb un concert de música antiga a càrrec del consort l’Ampastrata (19 hores) i el Jardí Botànic s’apunta a la festa amb un concurs de pintura i narrativa ràpides de 10:00 a 16:00 hores.

Comparteix

Icona de pantalla completa