Diari La Veu del País Valencià
El 65% dels joves que es volen incorporar al camp no poden fer-ho per falta de pressupost

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja) ha assegurat, aquest dijous, que el 65% dels expedients presentats per joves al País Valencià per a la seua incorporació a l’activitat agrària han sigut rebutjats per la Conselleria d’Agricultura a causa de la falta de pressupost per a atendre totes les sol·licituds.

En un comunicat, l’organització agrària ha lamentat “profundament” que “una folgada” majoria dels joves valencians amb vocació agrària hagen vist truncats els seus propòsits “per manques pressupostàries”. Al mateix temps, recorda a la Generalitat que les línies d’ajuda destinades a afavorir el relleu generacional resulten “absolutament fonamentals en el context d’una població agrària molt envellida”. En aquest sentit, el president d’AVA-Asaja, Cristobal Aguado, ha recordat que “tenim la població agrària més envellida d’Europa, amb una mitjana d’edat aclaparadorament majoritària que supera els 62 anys”, per la qual cosa, ha afegit, “afavorir el relleu generacional és bàsic. Es tracta d’una qüestió de vida o mort”.

Dels 715 expedients que sí que se cenyien a les condicions, només en van obtenir el vistiplau un total de 244, mentre que 471 van ser rebutjats per la Conselleria d’Agricultura per falta de pressupost, segons lamenta AVA-Asaja

Per a AVA-Asaja, la convocatòria per a incentivar la instal·lació d’agricultors joves en el camp valencià de 2016 presenta uns resultats “decebedors”. Així, i d’acord amb les dades oficials, de les 918 sol·licituds que es van presentar inicialment, 123 van ser descartades per no reunir els requisits exigits i 80 perquè els sol·licitants van renunciar a seguir amb el procés iniciat. Dels 715 expedients que sí que se cenyien a les condicions necessàries per a la seua aprovació, només en van obtenir el vistiplau un total de 244, mentre que 471, és a dir, el 65% del total, van ser rebutjats per la Conselleria d’Agricultura per “falta de pressupost”, ha lamentat l’entitat.

Per això, AVA-Asaja considera que els 10 milions que va destinar el departament que dirigeix la consellera Elena Cebrián per a atendre aquest tipus de demanda, “s’han quedat molt curts a l’hora de cobrir el nombre de peticions presentades”. No obstant açò, Aguado ha dit que és “just” reconéixer que la Conselleria ha recuperat la línia d’ajudes per a incorporar joves a l’activitat agrària –que va estar suspesa durant alguns anys–, com també el recent anunci fet pel secretari autonòmic d’Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero, que apunta al fet que l’any pròxim la dotació pressupostària per a aquesta finalitat s’incrementarà fins a arribar als 15 milions d’euros.

Comparteix

Icona de pantalla completa