Ximo Puig: "Susana Díaz és de l'Espanya plural i federal; si no, no li donaria suport"

La regidora de València, Sandra Gómez, carrega contra José Luis Ábalos pel atacs a Puig
/ València
19 maig 2017 01:00h

La tensió és màxima en les hores prèvies a les primàries del PSOE. Això es va fer evident anit al míting celebrat a València per la candidata Susana Díaz. Sobre la taula està el lideratge espanyol del partit, però, al País Valencià, Ximo Puig i els principals dirigents del PSPV es juguen a més la possibilitat d'eixir derrotats pels partidaris de Pedro Sánchez. L'assalt de la recollida d'avals el va guanyar Sánchez per molts punts. El de diumenge es dirimirà per KO.

Per això, Ximo Puig va comparéixer al parc de Capçalera disposat a plantar batalla contra "la gran estafa que s'ha instal·lat als mitjans de comunicació", en referència a la línia argumental dels partidaris de Sánchez, segons la qual Susana Díaz representa els interessos dels poders polítics i econòmics i els presidents autonòmics que van propiciar la caiguda del darrer secretari general del PSOE actuen en connivència amb la dreta.

Un miler de persones van omplir l'auditori a la vora del Túria. / CAMPANYA SUSANA DÍAZ

Puig va intentar desmuntar el "fals relat" tot comparant-lo amb "la injustícia" patida per Juan Negrín, el president de la República durant la Guerra Civil, de qui dimecres es va commemorar el 80é aniversari del seu nomenament. "El franquisme es va inventar l'or de Moscou i una certa esquerra, que era un lacai d'Stalin. És el que ara diríem postveritat. Doncs ara passa una mica el mateix. Que quede clar que ací (al PSOE) mai no hi va haver cap colp d'estat, ni cap malvada ni autoritària (Susana Díaz)", va assegurar el lÍder del PSPV.

Contra el relat de Pedro Sánchez

"Cal defensar la veritat. No em resigne al fet que s'instal·le la mentida", va continuar abans de tornar a Negrín per recordar que el polític socialista –expulsat del PSOE el 1956 acusat de filocomunista per Indalecio Prieto– defensava "un socialisme liberal i útil per a canviar la realitat". Puig va fer servir aquesta referència per a recordar que "l'esquerranisme és un virus que va contra l'esquerra", en referència al relat de Pedro Sánchez sobre la defensa dels vertaders valors del PSOE.

"No es tracta de dir-ho. Es tracta de fer-ho. No cal fer espectacles, sinó ser un partit útil per a canviar la vida de les persones, sense estar tot el dia dient que som d'esquerres. Volem ser majoritaris, i no sectaris", va reblar Puig abans d'ironitzar sobre "les agrupacions (del PSOE) on sempre són els mateixos, amb cada vegada menys vots, però més d'esquerres".

El míting de València va aplegar nombrosos dirigents del PSPV. / CAMPANYA SUSANA DÍAZ

Puig va deixar la defensa de Susana Díaz per al final del discurs, on va confessar que està "orgullós de ser el seu amic" i que han viscut junts "molts moments bons i dolents". Va destacar de la política andalusa que "és una persona autèntica, de veritat", però hi va afegir un motiu polític de fons; que Susana Díaz "és de l'Espanya plural i federal". "Si no ho fóra, no li donaria suport", va concloure.

Sandra Gómez carrega contra Ábalos

El federalisme de Susana Díaz també va ser l'argument polític emprat per la tinent d'alcalde de València, Sandra Gómez, per a justificar el seu suport a la presidenta de la Junta. "Votaré Susana Díaz també per tu, president; perquè no hages de demanar permís a Madrid. Perquè aquest és un partit federal", va assegurar Gómez.

El dard més directe de Gómez va adreçar-se cap al principal valedor de Pedro Sánchez al PSPV, el diputat al Congrés José Luis Ábalos. Sense esmentar-lo, la regidora va preguntar-se: "Qui s'atreveix a dir que un company no és d'esquerres? O que el nostre president està a les ordres de la dreta tot i que va ser qui més va denunciar Carlos Fabra? Què ha fet ell (en referència a Ábalos) per l'esquerra en aquesta comunitat?"

Susana Díaz va parlar durant una hora del seu projecte per al PSOE i per a Espanya. / CAMPANYA SUSANA DÍAZ

Díaz assumeix el federalisme

Dos vegades va esmentar Susana Díaz el federalisme, que ha de servir, al seu parer, "perquè els del nord entenguen els del sud i els del sud entenguen els dels nord". El discurs va estar adreçat a mobilitzar l'orgull socialista amb constants apel·lacions a la unitat i la fraternitat a dins del partit. Entre els motius d'orgull va citar els 140 anys d'història del PSOE i personalitats com Pablo Iglesias, Juan Negrín, Indalecio Prieto, Felipe González, Alfonso Guerra, José Luis Rodríguez Zapatero i Alfredo Pérez Rubalcaba.

La política andalusa va repetir que li agrada guanyar, que està "orgullosa" d'haver guanyat a Andalusia i que no pensa "demanar perdó" perquè li agrade guanyar. Per a fer-ho, però, no vol "el vot de l'insult ni el dels qui insulten". A València, anit, va assegurar que serà "humil i generosa amb tots els companys".

next