Diari La Veu del País Valencià
Els promotors denuncien retards d’any i mig en la concessió de llicències d’obra a València

La lentitud en la concessió de llicències d’obra per part de l’Ajuntament de València llasta les inversions immobiliàries. Almenys aquest és l’advertiment que fa l’Associació Provincial de Promotors Immobiliaris (APCV), que xifra en 14 o 15 mesos el període mitjà des que un promotor sol·licita un permís fins que se li concedeix o se li denega.

A parer del president de l’organització que agrupa els promotors de la demarcació de València, Antonio Olmedo, aquesta demora té un “cost d’oportunitat” i pot paralitzar operacions i minvar la recaptació tributària de l’Ajuntament.

La raó d’aquest ritme a l’hora d’atorgar permisos per a construir cal buscar-la en l’escassetat de funcionaris municipals, segons fonts del consistori, que matisen que el Govern de la Nau ha augmentat la dotació de personal per a agilitzar la tramitació de projectes urbanístics.

Malilla és una de les principals zones d’expansió urbanística de València. / EUROPA PRESS

Les principals zones d’expansió urbanística al cap i casal són les que circumval·len la ciutat, com ara el Grau, Moreres i Malilla, seguides dels barris de Patraix, Campanar i Benimaclet. Més enllà de l’obra nova, un dels nínxols de mercat del sector en l’urbanisme postbombolla és la rehabilitació i l’adaptació de vivendes seguint criteris d’eficiència energètica.

Efecte del pla de vivenda estatal

Un dels elements que impulsarà la demanda del sector és el Pla d’Habitatge de l’Estat presentat pel Ministeri de Foment fa dues setmanes. El programa recupera les ajudes a la compra de pisos per als joves de menys de 35 anys, que poden comptar amb una subvenció de fins al 20% del preu de la vivenda, fins a un màxim de 10.800 euros.

El pla també reprén les ajudes estatals al lloguer suprimides el 2010, amb quanties que poden arribar fins al 50% del preu de la mensualitat, amb un màxim de 900 euros de lloguer. El lloguer és, de fet, l’altre objecte de desig del sector immobiliari.

Ara bé, de moment els promotors valencians no hi veuen rendibilitat per la poca capacitat de despesa dels arrendadors, segons un informe de l’APCV presentat en desembre. A parer del president dels promotors, l’impacte del lloguer turístic pot “contaminar” el mercat de lloguer residencial i fer que els preus pugen.

Comparteix

Icona de pantalla completa