Diari La Veu del País Valencià
La pilota valenciana i la faula es barregen a les parets del Centre del Carme

La pilota valenciana té uns valors amb què molts es poden sentir identificats hui en dia, com ara el sentiment de poble, l’arrelament cultural i la fidelitat a la llengua. Alhora, és un esport que se sol titllar d’antiquat per les persones que el segueixen i pel fet que no siga massa conegut. El fotògraf Txema Rodríguez i l’artista Vinz volen donar la seua pròpia visió de la realitat de la pilota valenciana amb una exposició anomenada JOC en què barregen, al Centre Cultural del Carme, un espai reconvertit en un trinquet amb personatges mitològics amb cap de pardal. Un estil modern i diferent d’entendre la pilota com a joc universal.

A partir del pròxim 26 de maig es podrà gaudir d’aquest homenatge a la pilota i als seus valors. Quan qualsevol persona interessada entre a l’exposició es trobarà amb una sala reconvertida en trinquet i nou espais adherits on es tractaran els diferents aspectes de la pilota sempre des de l’estil personal, modern i alternatiu dels autors.

El pilotari Genovés II dibuixat en un mural de l’exposició. / TXEMA RODRIGUEZ

Així, podrem trobar, amb el fil conductor de la faula i el joc dels personatges mitològics, un “santuari” dels jugadors mítics de la pilota. En una sala es parla de la proximitat del públic al joc; en una altra, de la victòria; també hi ha una dedicada a l’esport en si mateix, i una altra, a la derrota. En total, nou espais completen una exposició diferent que mostra la pilota com un joc universal al qual s’ha jugat des de fa molts segles.

Un dels autors de l’exposició, el fotògraf valencià Txema Rodríguez, assegura, en declaracions per a Diari La Veu, que és una exposició que tracta de “mirar cap a endavant”. “La pilota té uns valors amb què ens identifiquem com a poble i com a cultura. A més, el fet de no tindre tant de reconeixement social fa que els millors pilotaris juguen encara amb passió i que no es pervertisca l’esport”, explica.

Rodríguez assenyala que l’objectiu de l’exposició és dir que “el món de la pilota també pot ser un món modern i obrir-lo a un altre tipus de públic perquè no es quede ancorat en el passat”. El fotògraf conta que no és el primer treball que fa amb l’artista Vinz, però sí que és “el més gran que hem fet junts”.

L’artista Vinz amb alguns dels murals de l’exposició. / DANIEL GARCÍA-SALA

“Tot va començar a partir d’una idea boja i ara s’ha convertit en realitat”, bromeja l’autor. Rodríguez incideix que es tracta d’un projecte amb què aporten la seua visió “sobre un joc universal com la pilota i el cas concret de la pilota valenciana”.

L’esport pilotari el pot entendre qualsevol persona perquè s’ha jugat arreu del món des de fa segles. Així, amb aquesta exposició, que es podrà visitar fins a principis del mes de setembre, Txema Rodríguez i Vinz volen mostrar l’existència d’un joc valencià que desenvolupa la passió, el respecte a l’adversari i la participació del públic. “És una forma d’expandir-la des del nostre punt de vista. La pilota valenciana té uns valors actuals i moderns”, conclou.

Comparteix

Icona de pantalla completa