Diari La Veu del País Valencià
La normativa lingüística arriba a la geografia valenciana

La col·laboració entre diferents institucions ha fet possible l’edició del primer mapa físic del País Valencià que s’ha fet seguint la normativa de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). En l’acte de presentació han estat el president de les Corts, Enric Morera; la consellera d’Habitatge, María José Salvador; el president de l’AVL, Ramon Ferrer, i el director de l’Institut Cartogràfic Valencià, Xavier Navarro. Són aquestes les entitats que, per segon any consecutiu, han fet possible un treball del qual tots han destacat que valora el patrimoni i la llengua.

En aquest sentit, Morera ha subratllat que el mapa compleix una funció importantíssima “com és posar a disposició del poble la informació sobre el seu patrimoni natural, sobre la seua riquesa, que és la millor manera d’estimar allò que és nostre i que és mitjançant el coneixement”. El màxim representant de la cambra autonòmica ha recordat que l’anterior mapa, el de les comarques, va ser “tot un èxit”.

Per la seua banda, la consellera Salvador ha destacat la necessitat d’aprofitar els recursos propis de les administracions per assolir projectes comuns. “És obligació del govern valencià posar a l’abast de la ciutadania totes les ferramentes per a conéixer el seu patrimoni i el seu territori”, ha expressat.

Entre les novetats del mapa, a més de la correcta normativització de la toponímia emprada, també s’ha afegit informació poc comuna, com ara topònims propis de la geografia marina, un fet que ha estat possible gràcies a la col·laboració de la catedràtica de la Universitat de València, Ana Camarasa, segons ha destacat el director de l’Institut Cartogràfic, Xavier Navarro.

Es tracta d’una cartografia a escala 1:300.000 sobre un model digital del terreny amb un pas de malla de 50 metres. El mapa ha sigut elaborat seguint els criteris toponímics de l’AVL i en els elements lineals que discorren per les dues zones lingüístiques es mostren les dues denominacions distribuïdes segons un criteri territorial.

El president de l’AVL, Ramon Ferrer, ha valorat que en un anys s’hagen presentat ja dos mapes oficials, el que demostra l’interés de les administracions i les institucions implicades per donar difusió a la riquesa patrimonial i valorar l’ús de la llengua.

Comparteix

Icona de pantalla completa