Diari La Veu del País Valencià
La Filmoteca projecta el Blasco Ibáñez més taquiller

Aquest dimarts 23 de maig, la Filmoteca de València torna als orígens del cinema, quan els films eren muts, en blanc i negre i la banda sonora la posava un pianista en directe. Ho fa amb la projecció d’Els quatre genets de l’Apocalipsi (1921), la pel·lícula basada en la novel·la homònima de Blasco Ibáñez i dirigida per Rex Ingram que va suposar un èxit de taquilla en 1921.

Amb aquesta projecció especial de Los cuatro jinetes del Apocalipsis, la Filmoteca prossegueix el cicle sobre Blasco Ibáñez que forma part de les activitats previstes per l’Institut Valencià de Cultura per a commemorar el 150 aniversari del naixement de l’escriptor. El cicle, que s’estendrà al llarg de l’any, està compost fonamentalment per les adaptacions cinematogràfiques d’algunes de les novel·les de Blasco Ibáñez realitzades durant el període mut i recuperades a la fi de la dècada dels noranta per l’Arxiu Fílmic de la Filmoteca com a part de la seua tasca de conservació del patrimoni audiovisual valencià.

El pianista Arcadi Valiente acompanyarà la projecció (18 hores) de la pel·lícula protagonitzada per Rodolfo Valentino. El film va tindre un gran impacte cultural en la seua època pel seu missatge pacifista i la seua aproximació a les conseqüències dramàtiques de la I Guerra Mundial. En 1921, la cinta dirigida per Rex Ingram va ser un èxit de taquilla i va arribar a superar The Kid de Charles Chapin. De fet, va acabar convertint-se en la sisena pel·lícula muda que més entrades ha venut de tots els temps.

Al voltant d’aquest film, el segell Teatre del Poble Valencià ha produït Els quatre genets de l’Apocalipsi, amb adaptació de Juli Disla i direcció d’Imma Sancho, que es pot veure al Teatre Rialto, però també viatjarà a la Mostra de Teatre d’Alcoi i al teatre Arniches d’Alacant.

El cicle sobre Blasco Ibáñez continuarà durant els pròxims mesos amb la projecció de Mare Nostrum (1926), de Rex Ingram; La tierra de todos (1926), de Fred Niblo i Mauritz Stiller; El torrente (1926), de Mauritz Stiller i Monta Bell, i La bodega (1929), de Benito Perojo.

Comparteix

Icona de pantalla completa