Diari La Veu del País Valencià
Els museus es consoliden com a oferta cultural nocturna

A la nit valenciana li ha eixit un competidor de mercat consolidat. Els museus i els monuments de la ciutat del Túria han aconseguit dades significatives de visitants durant la passada Nit Europea dels Museus i han aconseguit erigir-se com a oferta cultural nocturna davant d’altres propostes d’oci. Només el Centre del Carme va rebre 1.700 persones durant l’horari especial de dissabte, mentre que monuments com la Llotja de la Seda reberen, entre les 19 i les 24 hores, 1.115 visitants.

Aquesta setmana passada va tindre lloc un ample gruix d’activitats als museus, espais expositius i monuments de València per commemorar el Dia Internacional dels Museus (dijous, 18 de maig) i la Nit Europea dels Museus, una iniciativa que va començar a França el 2005 i que se celebra el dissabte més proper a la data del dia internacional. Enguany, a més a més, l’EMT es va sumar a la festivitat oferint un autobús de la línia 5 de manera gratuïta.

El Centre del Carme, i seu del Consorci de Museus, va rebre un total de 6.853 visitants durant tota la setmana de l’efemèride, segons apuntava la Generalitat a un comunicat. L’antic convent va acollir divendres la festa Viatge al Present, una celebració que va acollir 2.500 persones i on es posava de manifest l’acord de col·laboració entre l’administració i el col·lectiu ZEDRE. Amb tot, es va poder gaudir de les propostes murals d’artistes com Wall Arttitude, Lluís Salvador i Solimán López, així com de la música de diversos discjòqueis.

El Centre del Carme va acollir durant l’horari especial de dissabte fins a 1.700 persones. / CONSORCI DE MUSEUS

Durant la nit de dissabte, l’edifici que dirigeix José Luís Pérez Pont, va acollir la inauguració de l’exposició Notificacions i diferents concerts de festivals que tenen lloc a València, com la clausura de la primera edició de DocsValència i el festival Ensems. Tots dos esdeveniments, emmarcats dins de la Nit Europea dels Museus, aplegaren més de 1.700 persones que consoliden, a més a més, el Centre del Carme com a seu de la secció d’art sonor i músiques experimentals del festival de música contemporània (Ensems). Diumenge, el centre va rebre la visita de 1.062 visitants que van acudir al concert d’Abraham Rivas, una actuació integrada en l’exposició solidària Refugiar-te.

De la mateixa manera, l’Ajuntament de València, a través de la regidora de Patrimoni Cultural, Glòria Tello, feia aquest dilluns una valoració “molt positiva” per les xifres de visitants tant dels museus com dels monuments locals. En aquest sentit destaquen les dades aconseguides durant l’horari especial d’obertura, entre les 19 i les 24 hores, de la Llotja de la Seda amb 1.115 persones durant aquesta franja horària. No obstant això, entre l’Almoina, el Museu de la Ciutat que acollia una nova exposició (De València a Tournaí), l’Almodí i la mateixa Llotja van acumular durant la nit un total de 3.356 persones. Un nombre que representa el 35,28% del total de visites acumulades al llarg de la jornada de dissabte, quan 9.511 persones passaren pels museus i monuments.

Els espais dependents de la Diputació pugen entre un 10 i un 20% les visites

La Llotja va rebre durant tot el dissabte la visita de 6.102 persones; l’Almoina rebé 1.351 visitants, 922 dels quals van acudir en horari especial; aquesta nova tendència també la va experimentar el Museu de la Ciutat amb 739 visites registrades fins a les 19 hores i 815 de cara a la nit; finalment, l’Almodí només va obrir durant l’horari especial i va rebre 504 persones.

Els espais museístics dependents de la Diputació de València han aconseguint un augment de visitants durant la setmana del Dia Internacional dels Museus d’entre el 10 i el 20%, expliquen a Diari La Veu. Entre els diferents museus gestionats per l’ens provincial destaca el Museu de Prehistòria de València que acull l’exposició sobre arquitectura talaiòtica en la prehistòria a Menorca i que durant el dissabte va ser visitat per 300 persones en horari nocturn.

Tot i això, els centres expositius gestionats per la Diputació no compten amb dades concretes sobre aquestes efemèrides, encara que a hores d’ara s’està elaborant un estudi amb un interval temporal molt més ampli. Ara bé, afegeixen que espais com la Beneficència o el MuVIM, entre d’altres, mantenen una activitat anual molt alta que provoca un flux continu de visitants.

Comparteix

Icona de pantalla completa