Diari La Veu del País Valencià
Hisenda abonarà factures per valor de 296 milions després que el ministeri ha activat el FLA 2017

La Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic, a través de la Tresoreria, ha carregat aquest dilluns, per al seu abonament, la setmana vinent, un total de 34.988 factures de proveïdors valencians per import conjunt de 296.634.333,50 euros, totes elles destinades íntegrament a despesa social. Aquest càrrec ha sigut possible després que el Ministeri d’Hisenda ha engegat el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) per al País Valencià.

Dels 297 milions d’euros per a pagaments a proveïdors, el 100% es destinaran a atendre servicis públics fonamentals com educació, sanitat i benestar social. Des de la Conselleria d’Hisenda s’han carregat ja, aquest dilluns, les factures en la plataforma habilitada pel Ministeri d’Hisenda, oberta cap a les tres de la vesprada. De les 34.988 factures carregades, més del 95,6% (33.120 factures) corresponen a pagaments en matèria de sanitat. Si s’atén al desglossament segons les quantitats que es van abonar, els pagaments a proveïdors de l’àmbit de la sanitat, tant de l’exercici corrent com d’exercicis anteriors, suposen el 58% del total (170,6 milions), mentre que els pagaments en concepte de Farmàcia sumen els 116,3 milions (39%).

Així ho ha anunciat en un comunicat el conseller Vicent Soler, qui ha ressaltat que l’obertura del FLA 2017 “s’ha produït després de tancar amb el Ministeri d’Hisenda un pla d’ajust que, a diferència de l’any passat, no inclou l’exigència d’un Acord de No Disponibilitat ni de retencions de crèdit cautelars”. “No hem admés cap retallada. No ho vam fer l’any passat, quan inicialment i des d’algunes veus a la Comunitat Valenciana se’ns reclamaven retallades de fins a 1.300 milions, i tampoc ho hem fet aquest exercici”, ha destacat el conseller.

Soler ha subratllat que, com a novetat, el pla d’ajust inclou una clàusula acordada amb el Ministeri que estipula que l’Escenari d’Evolució Financera 2016-2018 queda obert a la seua revisió per part de la Generalitat una vegada s’aprove el nou model de finançament autonòmic.

En concret, el citat quadre incorpora una acotació a peu de pàgina amb el següent text: “L’escenari d’ingressos d’aquest pla d’ajust reflecteix la millora d’ingressos previsible en funció de la previsió de creixement econòmic de la Comunitat Valenciana, superior a la mitjana espanyola, i serà actualitzat d’acord al nou model de finançament, els treballs inicials del qual s’han iniciat després de la Conferència de Presidents Autonòmics celebrada en el mes de febrer”.

D’aquesta manera, el pla d’ajust és un document obert a la seua revisió amb el nou finançament autonòmic que, segons el calendari establert, haurà d’aprovar-se a la fi d’aquest exercici. La Generalitat reclama que els seus efectes siguen efectius, almenys, des de l’1 de gener de 2017, la qual cosa inclouria ja aquest exercici i, especialment, el 2018.

Increment del dèficit

El pla actualitza les previsions d’ingressos per a enguany respecte a l’escenari d’octubre de 2016, quan es va presentar el projecte de Pressupostos de la Generalitat per a 2017, amb factors com l’increment del dèficit autoritzat del 0,5% al 0,6%, l’augment de les transferències del model derivat de l’actualització dels lliuraments a compte prevists en els Pressupostos Generals de l’Estat o les últimes dades sobre la recaptació tributària, superiors als inicialment considerats. Així mateix, es contemplen compensacions en Sanitat per l’atenció als desplaçats.

“El Ministeri d’Hisenda va actuar, sobretot inicialment, amb molt poca sensibilitat cap als interessos de tots els valencians, que són ciutadans de primera i no de segona, com a voltes se’ls tracta des de certes instàncies governamentals. Per no parlar dels que van en classe autonòmica preferent”, ha lamentat Soler.

Per aquest motiu, ha dit, “rebutgem totalment els plantejaments inicials del Ministeri que reclamaven retallades de fins a 1.300 milions. Fins que no ha assumit una posició que podia ser considerada per la nostra banda, ens hem negat en redó, tenint en compte que al final, amb la seua actitud, el Ministeri, el que feia era descarregar en les esquenes dels proveïdors i empreses valencianes les conseqüències d’aquella intransigència”.

“Xantatge institucional”

“Al final és un xantatge institucional intolerable en el qual hem hagut de conjugar les necessitats dels valencians i la negativa a assumir cap retallada perquè els xiquets, els dependents o els malalts valencians no són menys que els de altres comunitats, als quals el govern espanyol ha regalat finançament a mans plenes”, ha denunciat.

El tràmit ha permés obrir la porta a l’autorització, per a enguany, de fins a 1.622 milions d’euros per a pagaments als proveïdors a través del FLA ordinari i l’extraordinari. En concret, s’han aprovat les autoritzacions dels 657,20 milions corresponents al FLA ordinari de l’exercici (el 0,6% del PIB valencià); dels 874,17 milions de la desviació del dèficit de 2016, i dels 91,24 milions de la devolució de les liquidacions negatives de 2008 i 2009. Al marge, està el FLA que cobreix els venciments de deute.

Ara, de moment, l’executiu espanyol abonarà el FLA ordinari dels cinc primers mesos de l’any que, juntament amb la citada devolució de les liquidacions negatives, suposa els citats 297 milions d’euros per a pagar factures de proveïdors. A part, hi ha 1.604 milions en venciments que no suposen entrada de diners en caixa.

Altres pagaments

Entre els pagaments susceptibles de ser inclosos en el FLA figuren, entre uns altres, els relatius a concerts sanitaris, educatius i de serveis socials, pagaments als centres d’ensenyament públic de tots els nivells, pagaments relatius a menors i dones, transferència a programes per a persones amb discapacitat, per a persones i famílies, transferències a col·legis de farmacèutics, contractes d’obres, serveis i subministraments i transferències a corporacions locals.

Així mateix, la disposició del FLA permetrà a la Conselleria d’Hisenda alliberar tresoreria per a realitzar, també la setmana vinent, l’abonament de factures relatives als centres de menors, pagaments de l’ensenyament públic i concertat o menjador i transport escolar, entre uns altres.

Per la seua banda, la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, ha assenyalat que “el senyor Montoro juga amb els valencians, però la paciència té un límit. El nostre problema de liquiditat està generat per un sistema de finançament autonòmic profundament injust amb els valencians”.

Comparteix

Icona de pantalla completa