Diari La Veu del País Valencià
Sanitat presenta un pla per a evitar que cada dia se suïcide una persona

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha presentat hui el I Pla de Prevenció del Suïcidi i Maneig de la Conducta Suïcida al País Valencià. La consellera Carmen Montón ha reconegut que es tracta d'”un greu problema de salut pública” i ha lamentat “el silenci” que durant anys ha cobert aquesta problemàtica.

Aquest nou pla, el primer d’àmbit autonòmic que es planteja a l’estat espanyol, s’ha marcat com a objectiu principal la reducció del nombre de suïcidis. Al País Valencià hi ha 6,99 casos de suïcidi per cada 100.000 habitants, amb 348 morts el 2015. “És una xifra que supera la dels traspassats per accidents de trànsit”, ha subratllat Montón. La taxa exposada per la Conselleria situa la valenciana com la 12a autonomia en nombre de suïcidis, per sota de la mitjana estatal.

Grups vulnerables

La consellera també ha destacat que, entre els grups de població vulnerable, es troben els adolescents, especialment aquells que han patit assetjament escolar, persones majors, dones víctimes de la violència masclista, immigrants, persones amb addicció a l’alcohol i altres substàncies tòxiques, víctimes de la LGTBIfòbia i persones en risc d’exclusió social.

En relació a les mesures destinades a aquests grups vulnerables i de risc, s’implantaran protocols d’atenció en les Unitats de Salut Mental i Unitats de Salut Mental Infantadolescent.

Entre les accions més destacades de la proposta que s’ha feta pública al Centre d’Investigacions Príncep Felip, es troba una nova eina terapeútica destinada a fer front i gestionar les situacions de risc per a garantir la seguretat del pacient. Es tracta del Pla de Gestió de Risc (PGR), un programa individualitzat que inclou una sèrie de pautes que s’estableixen entre el pacient, per una banda, i la seua xarxa d’ajuda per altra perquè li servisquen de guia davant situacions de risc. A més, es millorarà la continuïtat assistencial de les persones amb conductes suïcides a través del desenvolupament d’una registre específic.

Comparteix

Icona de pantalla completa