Diari La Veu del País Valencià
El 92% dels funcionaris de la Generalitat entén el valencià però només un 57% el parla

L’enquesta realitzada per la Conselleria d’Educació per a conéixer el grau de domini del valencià per part dels treballadors de la Generalitat ha revelat que el 92% d’ells l’entén; que un 57,3% el parla; que el 80,6% pot llegir en la llengua que serà vehicular en l’administració autonòmica, i que un 57,3% el pot parlar.

La investigació s’ha fet mitjançant 1.100 entrevistes aleatòries entre els 15.756 treballadors autonòmics, és a dir, dels qui depenen directament de les diverses conselleries, però no dels empleats sanitaris o de l’educació, com ara metges, infermers, professionals de justícia i professors de l’escola pública.

L’enquesta és una eina de treball per a esbrinar el grau de coneixement del valencià a l’administració com a pas previ per a engegar un Pla d’Acompanyament als funcionaris que busca la capacitació de tots els treballadors amb vistes a la normalització de la llengua pròpia en tots els departaments.

Aquest pla haurà d’estar enllestit el 23 de novembre, quan entrarà en vigor el nou Decret d’Usos Lingüístics que desenvolupa la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, el mateix dia –però 34 anys després– que va començar a aplicar-se la norma que ha regulat l’ús social de la llengua durant tres dècades i mitja.

La directora general de la Funció Pública, Eva Coscollà, ha presentat l’enquesta mentre que el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, ha fet públic el Pla d’Acompanyament durant una roda de premsa al Convent del Carme de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa