El Consell de Transparència vol independència i més mitjans

El president de l'òrgan, Ricardo García Macho, es queixa que els membres no reben cap remuneració
/ València
23 maig 2017 01:00h

El president del Consell de Transparència, Ricardo García Macho, ha denunciat aquest dimarts la falta de mitjans i d'independència orgànica d'aquest consell, que actualment està adscrit a la Conselleria de Transparència de la Generalitat. Per això, ha reivindicat una reforma "en profunditat" de la llei del 2015 elaborada pel PP –que "va ser feta precipitadament amb motius electorals"– perquè aquest organisme es convertisca en "un òrgan estatutari o en una administració independent".

García Macho, que ha lliurat a les Corts l'informe del 2016, ha lamentat que, en aquest temps, els "problemes bàsics" i "estructurals", com ara la "gran precarietat", no s'han resolt. Al seu judici, "les reformes que s'han fet de la llei no han estat les adequades".  El president ha apuntat que a l'oficina són cinc membres del Consell de Transparència i tres funcionaris de la Conselleria que els hi donen suport, un personal "insuficient" i sense especialistes en dret i accés a la informació ni en transparència.

A més, ha assenyalat que els membres del consell no reben remuneració, per la qual cosa fan el treball quan tenen temps. "Venim i traiem paper, però el nostre treball fonamental és un altre. Jo, per exemple, sóc professor d'universitat", ha precisat García Macho, qui ha posat en valor el "gran sacrifici personal" dels membres i ha considerat "insòlit" que treballen sense remuneració. En aquest sentit, ha reconegut que alguns d'ells s'han plantejat dimitir per falta de mitjans.

El president d'aquesta entitat també ha plantejat si ha de ser un òrgan unipersonal o col·legiat o si s'hauria de fer càrrec de la protecció de dades, com a Andalusia o països com Gran Bretanya i Alemanya. "De moment, la classe política mira, en principi, bastant cap a un altre costat", ha subratllat, en ser preguntat pel treball de la Generalitat per a millorar la situació del Consell de Transparència. El 2016, aquest organisme ha resolt huit informes i ha dictat 25 resolucions, com ara la referida a la tesi doctoral de l'expresident de la Generalitat Francisco Camps, la dació en pagament i la transparència dels bancs públics.

next