Diari La Veu del País Valencià
La lectura de la caixa del metro es va fer ‘sense presència judicial’
Europa Press / València.

Un agent de la Policia Nacional ha declarat que el bolcat de la caixa de la unitat de metro sinistrada a València el 3 de juliol de 2006, en l’accident que va costar la vida a 43 persones i va provocar ferides a altres 47, es va realitzar aqueixa mateixa nit i sense presència judicial després d’una “confrontació” amb personal de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV).

Així ho ha manifestat aquest agent en la seua declaració en qualitat de testimoni-pèrit davant la titular del Jutjat d’Instrucció número 21 de València, en la primera diligència de recerca realitzada després que la jutgessa decidira reobrir el cas.

En ser preguntat pel bolcat de les dades de les lectures de velocitat, el declarant ha manifestat que només es podia realitzar el bolcat amb els mitjans tècnics de FGV i que no es va sol·licitar presència judicial perquè “no es va considerar necessari”.

No obstant açò, detalla que ell mateix va disposar que sense la presència policial no s’extraguera cap dada i que va haver-hi una confrontació en aquest sentit amb personal de FGV, en el marc de la qual l’agent va insistir que les dades es tragueren sempre en presència policial. En incidir la fiscal en aquest sentit, el policia ha assenyalat que la confrontació amb aquesta persona de Ferrocarrils es va deure al fet que ell va ordenar que la caixa es portara a Prefectura mentre els tècnics de FGV volien portar-la al seu centre de València Sud “per a analitzar-la com més prompte millor”.

Cap alteració ni manipulació

Davant la insistència, l’agent va optar per enviar un agent amb els tècnics de FGV per a deixar constància de tot el que hi havia, i assenyala que pot afirmar que “no hi ha cap alteració ni manipulació per part de ningú” i en aquest punt “no s’ha ocultat absolutament res”.

També ha manifestat que el llibre d’avaries no estava al lloc destinat per a la seua ubicació, sense saber el per què, encara que ha indicat que aquest era un caseller i, al seu entendre, va poder haver eixit per la finestra.

Respecte la custòdia de les unitats, ha explicat que calia traslladar-los i que van quedar precintades a València Sud, encara que no es va posar custòdia policial permanent. A més, ha assenyalat que els vagons estaven precintats, encara que el precinte no era hermètic, per la qual cosa “no es pot descartar que algú poguera colar-se”.

Així mateix, ha defensat que si haguera existit una balisa que protegira la corba l’accident s’hauria evitat.

D’altra banda, un segon agent de la Policia Nacional ha indicat en la seua declaració que l’excés de velocitat és “evident”, encara que preguntat per si considera que van partir de la premissa que tot era un excés de velocitat des del principi ha indicat que no.

També ha indicat que en l’acta que va redactar personal de FGV no consta cap placa de cap policia, encara que li consta que va estar present un company, a qui a títol personal va preguntar per què no constava el seu nom, creient recordar que aquest li va contestar que “no va voler signar”.

Comparteix

Icona de pantalla completa