Diari La Veu del País Valencià
El Consell pagarà els cursos de valencià a policies i guàrdies civils

El conseller Vicent Marzà ha avançat aquest dimecres a les Corts que el Consell pagarà els cursos de formació en llengües als agents dels cossos de seguretat de l’Estat que vulguen aprendre valencià. La Generalitat ha posat a la disposició d’aquests un pla de formació “per tal d’afavorir un millor servei a la ciutadania i posar a l’abast dels cossos de seguretat estatals eines de formació lingüística, ja que l’organisme que ho havia de fer factible no dóna resposta”, ha explicat.

Davant els diferents casos de discriminació lingüística patits per valencianoparlants i en què s’havien vist implicats policies nacionals i guàrdies civils, el conseller Marzà va oferir el passat 18 de gener a la delegació del govern al País Valencià cursos de valencià adreçats als agents que treballen al territori valencià. Aquests cursos preparats per part de Política Lingüística de la Generalitat tenien una durada aproximada d’entre 60 i 100 hores lectives, segons indica el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano. “La delegació del govern, durant els tres últims anys, no ha sol·licitat els cursos i això ens preocupa”, afegeix Trenzano.

Després d’un silenci de quatre mesos per part del delegat del govern a l’oferiment d’Educació, Juan Carlos Moragues va respondre que els cursos eren massa “cars”, com aquest dimecres ha recordat el conseller a les Corts. Per aquest motiu, aprofitant la compareixença que el conseller ha fet en seu parlamentaria per explicar l’Oficina de Drets Lingüístics, ha indicat que el govern valencià es farà càrrec de la formació dels guàrdies civils i policies nacionals que vulguen aprendre valencià.

El passat 18 de maig van mantindre una reunió el director general de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències de la Generalitat, José María Ángel, i el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, per la qual es va acordar organitzar cursos de valencià per a les forces i cossos de seguretat de l’Estat mitjançant l’Institut Valencià de Seguretat Publica i Emergències (IVASPE), dependent de l’administració autonòmica. Segons el conseller Marzà, “les despeses d’aquests cursos les cobrirà la Generalitat, perquè el nostre màxim objectiu és vetllar per la concòrdia i que els cossos i forces de l’Estat coneguen els drets lingüístics de les valencianes i dels valencians i reben una formació adequada per a assegurar un bon servei a la ciutadania valenciana”. El conseller ha agraït la predisposició de José María Àngel per dur endavant els curs, “malgrat que la formació d’aquests cossos són competència directa de la delegació de govern, des de l’àmbit autonòmic s’ha trobat una solució per a no deixar sense la possibilitat de formació lingüística els equips de seguretat estatals que operen al nostre territori”.

En aquest sentit, s’organitzaran cursos tenint en compte les necessitats específiques d’aquests cossos de seguretat i a més se’ls oferirà també la formació en actituds lingüístiques en valencià, tal com ja fan els comandaments de la Policia Local.

Comparteix

Icona de pantalla completa