Oltra incendia les Corts amb el seu relat de possibles abusos als centres de menors

La consellera d'Igualtat desvetla el contingut de les greus denúncies dels xiquets que residien a les instal·lacions de Sogorb
/ València
25 maig 2017 01:00h
La Conselleria d\'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, mostra una de les amanides que menjaven els xiquets.

La consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, va baixar de la trona de les Corts exhausta i emocionada. Al seu escó la va rebre el president de la Generalitat, Ximo Puig, amb gestos de reconeixement i complicitat mentre que a l'hemicicle es mantenia encés el debat i continuaven les acusacions entre els diputats del PP, Compromís i el PSPV. 

Mónica Oltra acabava de protagonitzar una de les compareixences més dures d'aquesta legislatura. Durant més d'una hora, la consellera va fer un relat esfereïdor de les circumstàncies en què han viscut els menors dels centres de Montolivet de València i de La Resurrecció de Sogorb, dels quals ja va avançar informació la setmana passada durant la presentació del nou model residencial. 

La consellera va mantindre el to neutral durant la primera part de la intervenció, durant la qual es va limitar a exposar les línies estratègiques de la proposta. Però el seu discurs més punyent va arribar després de la interpel·lació de la diputada popular María José Català. L'exconsellera va acusar Oltra de "posar en marxa el ventilador" i de culpar totes les institucions d'uns fets que no havien quedat demostrats. "Ha perdut vosté els papers", va amollar Catalá en clara al·lusió a la vehemència amb què sol pronunciar-se la vicepresidenta i perquè en unes declaracions Oltra va assegurar que no trobaven un informe de la Fiscalia de Menors en relació a una denúncia de possibles abusos. 

Però la consellera venia amb els deures fets. "A vostés els xiquets i les xiquetes no els han importat mai. I hui han pensat que venien ací a arrear-li a l'Oltra", va dir als parlamentaris populars després de repassar una extensa cronologia amb les intervencions que ha fet el seu departament des que va tindre coneixement de l'existència d'"irregularitats" als centres que estan sota tutela de la Generalitat.

Mónica Oltra: "A vostés els xiquets i xiquetes no els han importat mai. I hui han pensat que venien ací a arrear-li a l'Oltra"

Intervenció de la Fiscalia

La vicepresidenta va confirmar l'existència d'una denúncia que investiga la Fiscalia de Menors contra un educador del centre de Sogorb, sota gestió de l'Orde de les Germanes Terciàries Caputxines. Segons el relat d'Oltra, que va fer emmudir l'auditori, la direcció del centre en cap moment va traslladar ni a la Fiscalia ni a la Conselleria els greus fets denunciats per la menor i el seu entorn. "Atés que la menor presenta, com tots els educadors són conscients, una 'especial tendència' cap als homes i que el monitor no va saber justificar les trobades, la Direcció va optar per acomiadar-lo automàticament en benefici de la menor i la seua correcta protecció", argumenta la directora de Sogorb. 

La vicepresidenta Mónica Oltra a la trona de les Corts / INMA CABALLER 

Segons el testimoni de la xica, dels seus pares i d'un treballador social, l'educador mantenia una relació amb la menor fora del centre "sense cap motiu ni autorització". El monitor la presentava com si fóra la seua nóvia, intentava besar-la, li feia tocaments i li prometia drogues si accedia a les seues peticions sexuals. En els escrits de documentació que consten a Conselleria, l'adolescent explica que no va interposar cap denúncia perquè li tenia por i l'amenaçava amb amagar-li la vida al centre d'acollida.

En aquesta mateixa línia, el nóvio de la jove, que també vivia al centre, fa constar la situació d'angoixa de la seua companya. "Si no quedes amb mi vas a xuplar moltes polles", va veure en un missatge que l'educador havia enviat a la xica a través de WhatsApp. Missatges que segons la seua declaració van ser esborrats per la directora del centre. El mateix jove també relata que l'educador podia haver seguit el mateix comportament amb altres xiques.

La Fiscalia de Menors obri diligències d'investigació contra l'educador per un presumpte delicte d'assetjament sexual

Davant d'aquest fets, dels quals la Conselleria té coneixement per un escrit del centre on estudia la menor, la Fiscalia obri diligències d'investigació i interposa denúncia. "Sembla indubtable que Don Francisco, aprofitant la seua posició professional de proximitat i confiança, va mantindre relacions i conductes inapropiades amb menors del centre d'acollida", recull l'escrit del Ministeri Fiscal que considera que els fets poden ser constitutius d'un delicte d'assetjament sexual.

Paella triturada

La llista d'irregularitats, però, no havia acabat. A Oltra encara li quedaven documents i proves a mostrar, com la imatge de les amanides que servien als xiquets. "I aquesta era de les que els donaven quan anaven els inspectors", va subratllar mostrant unes fulles d'encisam i un trosset de tomaca. La consellera va explicar que els menors denunciaven que els servien "restes triturades, paella triturada i aliments caducats". A més, les xiquetes també criticaven la manca de productes d'higiene íntima i que alguns, com la pasta de dents o l'aigua de colònia, havien de pagar-los de les seues butxaques.  Així mateix, lamentaven la manca d'activitats a l'aire lliure; que passaven les vesprades fent deures; que se'ls imposaven càstigs com ara dutxar-se amb aigua freda i que en algunes ocasions patien agressions; que no rebien roba suficient, i que patien fred.

Vostés que haurien fet davant de tot això?, va preguntar Oltra al grup del PP. "No es tracta sols de desconxats a una paret. El desconxat de l'ànima d'un xiquet no té reparació (sic)", va amollar la consellera als populars ja completament escarotats per les acusacions d'encobriment d'aquestes situacions. De fet, la diputada Eva Ortiz demanava a Oltra que deixara ja "l'obra de teatre". Més indignada es mostrava la síndica del grup, Isabel Bonig, qui en abandonar la vicepresidenta l'hemicicle es va adreçar al cap del Consell per retraure-li el comportament de la seua vicepresidenta. "Ja està bé que ens diguen lladres, corruptes i que ara també ens acusen de donar suport a presumptes abusadors sexuals", va clamar Bonig als passadissos de les Corts.

Isabel Bonig: "Ja està bé que ens diguen lladres, corruptes i que ara també ens acusen de donar suport a presumptes abusadors sexuals"

A més, la síndica popular va apuntar la possibilitat que la consellera haguera pogut incórrer en algun delicte en haver donat tants detalls i informació públicament. I és que la compareixença d'Oltra, tot i ser aplaudida pels grups que donen suport al govern del Botànic, va ser qüestionada per l'abundància de dades que formen part d'una investigació i per la seua escenificació a les Corts.

next