Diari La Veu del País Valencià
València canviarà els noms dels carrers franquistes amb el vot en contra del PP i C’s

L’Ajuntament de València continuarà amb l’acord adoptat per al canvi de denominació dels 51 carrers i places de la ciutat que tenen nom franquista, en ser rebutjada la moció que han presentat al Ple els regidors del Grup Popular, Eusebio Monzó i Alfonso Novo, i que finalment ha rebut el suport de C’s.

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha defensat aquest dijous el rigor de la mesura presentada la setmana passada i ha recordat la necessitat d’assumir el mandat de la Llei de Memòria Històrica, una normativa que es va aprovar fa una dècada.

El debat ha estat precedit per la intervenció del coordinador del Grup de Recuperació de la Memòria, Matías Alonso, qui ha qualificat de “fita” l’acord pres per la Junta de Govern després del dictamen de la Comissió de Cultura. Per contra, Alfonso Novo, ha criticat la “falta de consens” i s’ha referit a hipotètics perjudicis del veïnat, professionals i empreses dels carrers amb nom franquista. En aquest sentit, la regidora ja va indicar que les noves denominacions conviuran amb les actuals durant tot l’any en la llista de carrers, com ha ressaltat Glòria Tello. Tot i això, Novo ha continuat defenent la moció, on demanava que el consistori pagara les despeses i un informe alternatiu per a saber els mèrits dels nous noms. Tello ha acusat el grup Popular de “posar traves i excuses per a continuar en la il·legalitat”.

Amparo Picó, de Ciutadans, ha dit estar a favor del compliment de la Llei de Memòria Històrica “que el Partit Popular va tindre set anys per a fer complir”, però igualment “a favor del consens i la participació”. La regidora Glòria Tello ha ressaltat que no es tractava d’un “acord estèril ni fruit del capritx” i que tots els canvis havien estat estudiats per especialistes universitaris.

Comparteix

Icona de pantalla completa