Requena exhibeix ja en el cor de la "Villa" el tresor patrimonial de la Diputació

27 maig 2017 01:00h
El repte de la Diputació de València d'acostar la institució i el seu patrimoni a les comarques valencianes s'ha convertit en una realitat amb la inauguració, aquest cap de setmana, a Requena, de l'exposició ‘Memòria de la modernitat’, que exhibeix prop d'un centenar d'obres de Sorolla, Pinazo, Benlliure o Equip Crònica, entre altres, propietat de l'ampli patrimoni artístic de la Corporació provincial.
El president de la Diputació, Jorge Rodríguez, va prendre la iniciativa de traure aquestes obres de magatzems i despatxos i donar-les a conèixer a tots els ciutadans, al mateix temps que “ajudem els historiadors a reescriure la història de l'art valencià”. El president ha insistit, a Requena, que “l'única forma d’estimar la Diputació és que se la conega” i, en aquesta línia, ha vist la llum el projecte després d'“un any d'intens treball per part dels tècnics de l'àrea de Patrimoni i del comissariat de la Universitat de València”.
L'exposició, que després de la seua escala al Museu Florencio de la Font de Requena, on romandrà fins al 3 de setembre, arribarà a Alzira, Gandia, Ontinyent, Torrent i Sagunt, és fruit de la voluntat de la nova Diputació de dignificar la institució i acostar el seu patrimoni a les comarques i del treball de selecció i recerca dels tècnics de la Universitat, que, dirigits per Rafael Gil, “han furgat en els fons de la Diputació per a extraure aquestes grans obres, algunes inèdites, dels artistes que han escrit la història de l'art valencià dels segles XIX i XX, i també dels segles XV i XVII”.
El comissari de l'exposició, Rafael Gil, ha destacat el “risc” d'un projecte que ha decidit “arribar als valencians amb més dificultat per a accedir a aquestes obres, en lloc de la comoditat d'haver-les exposat en qualsevol museu de València”. ‘Memòria de la modernitat’ compta amb cinc eixos que són, al seu torn, espais expositius: els pensionats de la Diputació, entre els quals destaquen Sorolla i Pinazo; els paisatges i retrats, molts d'ells desconeguts pels experts; les dones artistes, que evidencien la modernitat d'una institució avançada al seu temps; la identitat valenciana, i un apartat molt especial que defineix la mostra de la tradició a l'avantguarda.
Aquesta avantguarda que pot apreciar-se en moltes de les obres incloses en ‘Memòria de la modernitat’ és part de l'ADN de la Diputació de València, una institució que a la fi del segle XIX va asseure les bases del que huui poden ser les beques Erasmus, amb un model d'ajudes o pensions per a joves artistes que tractaven de desenvolupar la seua carrera en altres països europeus, cas de Sorolla i Pinazo a París. Els treballs d'aquells joves talents formen part d'un patrimoni provincial que hui comença a descobrir-se i que quedarà recollit en un ampli catàleg en el qual treballen Diputació i Universitat.
“Requena, en el mapa”
L'amfitrió d'aquesta primera parada de l'exposició itinerant del patrimoni de la Diputació, l'alcalde de Requena, Mario Sánchez, ha donat les gràcies a Jorge Rodríguez per “posar a Requena en el mapa i traure de la foscor aquestes obres tan meravelloses”. Sánchez ha destacat l'atractiu d'una mostra que “servirà perquè més persones acaben coneixent el potencial turístic de Requena, que aquests mesos suma als seus Cuevas, al Museu del Vi o al Palau del Cid aquesta exposició amb els tresors de l'art valencià”.
Al costat de Rodríguez i Sánchez han participat en la inauguració oficial de ‘Memòria de la modernitat’ els diputats Pepe Ruiz, responsable de Patrimoni; Isabel García i Bartolomé Nofuentes.
L'exposició pot visitar-se de forma gratuïta i està acompanyada per una sèrie d'activitats paral·leles dins del programa ‘La Diputació en les comarques’ amb el qual Rodríguez tracta de donar resposta a dues de les preguntes que es feien en accedir a la Presidència de la institució: 'Com estimar allò que es desconeix?' i 'Per què un ciutadà de Requena, Sagunt o Xera no pot veure un Sorolla original en la seua comarca, prop de la seua casa?'
El temple de Sant Nicolás, a escassos metres del museu Florencio de la Font, acull una mostra paral·lela en la qual s'explica la història i el funcionament de la Diputació de València, amb panells gràfics que completen el treball didàctic i divulgatiu que es va iniciar amb el Quadern de la Diputació, adreçat als més xicotets i distribuït pels col·legis, i el Catàleg de Serveis, una aplicació digital actualitzada que recull totes les àrees de la institució i el que fa cadascuna d'elles.
A més d'aquestes dues exposicions, Requena gaudirà durant aquests tres mesos d'un altre tipus d'activitats paral·leles, com a sessions teatralizades, visites guiades nocturnes, tallers, xarrades i col·loquis i concerts de música organitzats pel programa Sona la Dipu de la Corporació provincial. La Diputació ix a les comarques per a acostar-se als ciutadans i mostrar-los tot el que ha sigut i el que és.
next