Diari La Veu del País Valencià
Compromís exhibeix múscul en l’equador de la legislatura

Queden dos anys per a les pròximes eleccions autonòmiques i, tot i que puga semblar una data llunyana, el ben cert és que la mesura del temps en política porta un altre ritme. I això ho saben tots els partits que ja han iniciat una cursa que es preveu llarga i esgotadora, atés que les enquestes i els sondejos no assenyalen una victòria clara de cap d’ells.

I res millor per a encoratjar els ànims que organitzar una festa. Així ho va fer ahir Compromís, qui va triar l’antic llit del Túria per a celebrar els dos anys de govern a la Generalitat (fotogaleria). Un acte en què es van aplegar unes dos mil persones vingudes de tot el territori, gràcies al fet que la formació va noliejar autobusos des de diferents comarques.

Sota el lema 2 anys de polítiques valentes, la vicepresidenta del Consell i líder de la coalició, Mónica Oltra –en representació d’Iniciativa–; l’alcalde de València, Joan Ribó –en representació dels independents de la coalició–; el secretari autonòmic de Medi Ambient, Julià Álvaro –en representació dels Verds–, i el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví –pel Bloc–, van ressaltar les polítiques que han permés posar les persones en el centre de la gestió pública, així com les propostes que han aconseguit que l’agenda valenciana tinga presència a Madrid.

Es van destacar les polítiques que han posat les persones al centre de les decisions i que han fet que l’agenda valenciana s’escolte a Madrid

Sanitat i educació

Així, Oltra va recordar que el 24 de maig del 2015 –el dia de les eleccions– va ser “un dia bonic” però que ningú apostava per un govern de coalició. “El primer era rescatar persones, les milers de persones que s’havien quedat desproveïdes de la crisi o, millor dit, d’aquesta estafa”, va subratllar.

La líder de Compromís va criticar el copagamet sanitari que es va imposar el 2015 i va apuntar que “la salut no és un negoci, la sanitat ha de ser publica”, al mateix temps que va recordar les 29.000 persones que estan en la llista de dependència. “Hui en són 29.000, hem posat 25.000 persones dins del sistema i quan acabe aquest 2018 no hi haurà llistes d’espera”, ha assegurat.

Així mateix, va recordar l’aposta del seu partit per la igualtat d’oportunitats als col·legis. “Ara, les famílies escullen centres i no els centres, famílies” i “els diners dels col·legis es gasten en col·legis i no se’ls queda el partit”.

Mónica Oltra: “Mentre Compromís estiga al Govern, qualsevol xiquet estarà protegit”

Sobre aquesta qüestió, va criticar que el PP era “el partit de la incompetència lingüística” i va afegir que “hui tenim un Decret de Plurilingüisme amb professors natius i els xiquets sabran castellà, valencià i anglés”, va assegurar. “Mentre Compromís estiga al Govern, qualsevol xiquet estarà protegit”, va reblar, en clara al·lusió a les denúncies que la seua Conselleria d’Igualtat i Polítiques Paritàries ha fet de la situació dels centres d’acollida dels menors.

La líder de Compromís, Mónica Oltra, durant la seua intervenció. / DANIEL GARCÍA-SALA

A més a més, Oltra va denunciar que al País Valencià “s’havia instal·lat la corrupció, tot el que tocava el PP estava corrupte”. I va advertir al govern espanyol: “Vostés no poden utilitzar el Ministeri (de Justícia) perquè la corrupció quede impune i Compromís està ací per a evitar això”.

En aquest sentit, va afirmar que “aquella moció de censura ha de tirar endavant” –la presentada per Podem contra Rajoy– i va advocar per fer fora Rajoy i tots els que “han instal·lat la corrupció en les institucions i els que utilitzen el Ministeri d’Interior i de Justícia per a tapar la seua corrupció”.

Mónica, presidenta

Per la seua banda, el diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, va lamentar que totes les propostes que fa el seu partit a Madrid “s’estavellen contra un mur”. “En canvi, tots vosaltres feu lleis, preneu acords que milloraran la vida dels valencians tots els dies perquè tinguen un poc mes de benestar. De major, vull ser com vosaltres”, els va encoratjar.

Així, va expressar el seu orgull en poder dir a Madrid que el seu partit “treballa bé i fa millor les coses que els governs anteriors” i va fer broma dient que, de tots els representants polítics que estaven en l’acte, era l’únic que està en l’oposició. “I no m’agrada”, va emfasitzar.

En la seua intervenció, l’alcalde de València, Joan Ribó, va posar l’accent en el gran canvi polític que van representar els resultats electorals del 2015. Això no obstant, va advertir que “el vell sistema no acaba de morir”. En aquest sentit, va advocar per “establir relacions” amb els partits polítics més afins al seu, amb l’objectiu de “protegir el pacte de la Nau” i “no tornar a la dreta ni a les polítiques neoliberals del PP”.

De la seua banda, el secretari autonòmic de Medi Ambient, Julià Àlvaro, va exhortar a apoderar la ciutadania. “Si aconseguim apoderar la gent, ens apoderarem nosaltres, millorarem i farem Mónica presidenta de la Generalitat”.

A la festa es van sumar el conseller d’Educació, Vicent Marzà; el regidor de Cultura Festiva de València, Pere Fuset; el de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi; la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, i el diputat en l’Àrea de Cultura, Xavier Rius, entre altres càrrecs de Compromís.

També hi va haver representació d’altres partits, com ara el síndic del PSPV a les Corts, Manolo Mata, i les diputades Rosa Peris i Conxa Andrés i, per part de Podem, el recentment elegit secretari general, Antonio Estañ, i la parlamentària Sandra Minguez.

Comparteix

Icona de pantalla completa