Diari La Veu del País Valencià
València recrea el bombardeig feixista del 37 que va destrossar l’Ajuntament

L’Ajuntament de València continua traient a la llum les empremtes que va deixar la Guerra Civil sobre la ciutat del Túria. Si a finals del mes d’abril el consistori obria les portes de l’exposició Tempesta de ferro, allotjada al refugi antiaeri de l’edifici, ara ha recreat a través de set fotografies de gran format els estralls que produïren els bombardejos de l’aviació feixista italiana sobre l’edifici del consistori.

Des de gener del 1937 fins a març del 1939, la València capital de la Segona República va esdevenir objectiu dels avions Savoia S79 i S81, així com dels hidroavions alemanys Heinkel He 59 que, com a aliats del revoltat Francisco Franco, sembraven la ciutat de destrucció i víctimes mortals. Les estimacions parlen de més de 800 morts civils. El 28 de maig de 1937, un d’aquells bombardejos va tocar de ple la casa consistorial, provocant destrosses i el desallotjament de l’edifici. De fet, les sessions de govern de l’Estat es van haver de desenvolupar a la Llotja de la Seda.

La inauguració d’aquesta exposició coincideix quasi en el temps amb la commemoració del 80 aniversari d’aquella matinada del 29 d’abril de 1937 en què l’esquadrilla d’S81 va bombardejar l’encreuament de la gran via del Marqués del Túria amb el carrer del Regne de València, la plaça de l’Ajuntament i diferents edificis del carrer de Baix, al barri del Carme. De la seu de l’Ajuntament, les bombes van afectar especialment l’escala principal i algunes dependències limítrofes.

Recreació de com quedà d’afectada l’escala principal del consistori valencià després de l’atac feixista. / AJUNTAMENT DE VALÈNCIA

El consistori ha seleccionat set de les 44 fotografies conservades a l’Arxiu del Partit Comunista d’Espanya, que es troba situat a la Universitat Complutense de Madrid, i han estat col·locades al mateix punt de l’edifici que les bombes, ara fa huit dècades, van fer malbé.

Set imatges

A les set fotografies de gran format que conformen l’exposició es pot veure els bombers treballant als passadissos, assegurant la zona i, fins i tot, alguns ciutadans que van acudir a veure les destrosses ocasionades a l’Ajuntament. L’Escala Imperial, que s’havia construït l’any 1924, va quedar parcialment destruïda pel bombardeig, com es pot veure a les fotografies, però no es va reconstruir fins a 1941, això sí, mantenint la fidelitat a l’original.

Aquesta exposició amplia la de Tempesta de ferro, inaugurada per la regidora de Cultura, Glòria Tello, i que forma part de la restauració del refugi antiaeri de la Guerra Civil situat al pati de l’edifici de l’Ajuntament. L’entrada a ambdós exposicions és gratuïta.

Comparteix

Icona de pantalla completa