Diari La Veu del País Valencià
La Fórmula 1 que no havia de costar i un euro ja suma dos investigacions judicials

El Gran Premi d’Europa de Fórmula 1 que durant uns anys es va celebrar a València és ja quasi més recordat pel seu serial judicial que per les cinc proves que es van realitzar pels carrers de la ciutat entre els anys 2007 i 2012. Amb les imatges dels monoplaces a vora mar rodant a 300 quilòmetres per hora quasi oblidades, els únics vestigis d’aquelles proves automobilístiques són, pràcticament, els que s’acumulen als jutjats que investiguen una possible malversació de fons públics.

A la investigació oberta fa anys contra l’expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps per un presumpte tracte de favor a l’empresa Valmor Sport –encarregada de l’organització del Gran Premi–, ara se suma una nova via de recerca relacionada directament amb les obres d’adequació del circuit. Ahir, agents de la Unitat Orgànica de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil de València es van personar en la seu de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori amb dos oficis enviats per la Fiscalia en els quals es demana documentació relativa als expedients adjudicats pel govern del PP per a la contractació d’obres de condicionament del circuit on es van realitzar les proves del Gran Premi de Fórmula 1.

En un dels oficis que ahir van presentar els investigadors, la Secció de Delictes Econòmics de la Fiscalia sol·licita tota la documentació i informació relativa als expedients adjudicats l’any 2007 pel llavors Ens Gestor de la Xarxa de Transport i de Ports de la Generalitat (GTP) per a la contractació de l’assistència tècnica i del suport a la direcció d’obra relatives a les obres executades per a la connexió de l’Albereda-Avinguda de França-Port i Condicionament de la Marina Reial, dins dels treballs per a la realització dels grans premis del mundial de Fórmula 1.

Viatges a Dubai i Bahrein

L’altre dels requeriments que el ministeri públic demanava a la Conselleria que dirigeix María José Salvador era la informació disponible sobre el viatge que va realitzar el llavors conseller d’Infraestructures i Transports, Mario Flores, a Dubai i Bahrein el 30 de març i el 2 d’abril del 2008, respectivament. El conseller del PP va viatjar acompanyat del número dos de la Conselleria, el secretari autonòmic Victoriano Sánchez Barcaiztegui.

Després de la personació de la Guàrdia Civil en la seu de la Conselleria, fonts del departament d’Obres Públiques van assegurar a Europa Press que faran “totes les actuacions necessàries per a posar, amb la major celeritat possible, tota la documentació sol·licitada” pels investigadors així com qualsevol altra que poguera ser requerida en el transcurs de la recerca.

En aquest sentit, des de la Conselleria van recordar que ja van remetre al jutjat tota la documentació relativa als expedients de contractació i factures tramitades per la GTP (absorbida l’any 2013 per l’actual EIGE) i també a les obres realitzades per la Generalitat en l’àmbit de la zona on es va realitzar el Gran Premi d’Europa de Fórmula 1 entre els anys 2007 i 2012.

Sobrecost de 260 milions

En l’organització dels grans premis de Fórmula 1, tot són sobrecostos. Francisco Camps es va comprometre al fet que el gran esdeveniment que faria de València un circuit d’automobilisme a l’estil de Montecarlo no havia de costar ni un euro als contribuents valencians. Es va tractar, en realitat, d’una promesa electoral, atés que la signatura del contracte amb Bernie Ecclestone es va formalitzar la vespra del començament de la campanya per a les Autonòmiques de 2007.

L’organització de la prova es va encarregar sense cap concurs públic a l’empresa Valmor, constituïda expressament pel motociclista Jorge Martínez ‘Aspar’; el propietari de l’empresa ceràmica Pamesa i del Vila-real C.F., Fernando Roig, i Bancaixa, representada pel seu president d’aleshores, José Luis Olivas.

De seguida es va veure que el negoci no resultaria del tot redó. La Generalitat es va fer càrrec de la construcció del circuit, que a hores d’ara ja ha costat 98,1 milions, segons les darreres xifres comptabilitzades per la Conselleria d’Obres Públiques. Valmor va pagar només el cànon per a la celebració del gran premi de 2008. Els quatre següents es van sufragar amb 97 milions de diners públics.

Tot i que Valmor organitzava la cursa, l’empresa pública que gestiona el Circuit de Xest va posar 14 milions perquè els bòlids pogueren circular en condicions per València. Però, la darrera jugada i la que més problemes judicials està portant als seus protagonistes és la compra de Valmor, un cas a banda de la investigació que ahir va portar els agents de la Guàrdia Civil a la Conselleria.

La compra de l’empresa organitzadora va ser, realment, l’assumpció del deute d’una empresa que no tenia actius i devia 32 milions. La Generalitat, doncs, es va fer càrrec dels deutes de l’empresa sense cap justificació d’utilitat pública. Una altra empresa pública –RTVV– va desemborsar 22 milions pels drets televisius del mundial de Fórmula 1. Si València era seu d’una cursa, calia que la radiotelevisió autonòmica servira d’altaveu del més destacat dels grans esdeveniments organitzats fins a aquell moment.

Francisco Camps no va arribar de president a la darrera edició del Gran Premi d’Europa el 2012. Un any abans va haver de dimitir. El seu successor –Alberto Fabra– va heretar un negoci en fallida. El seu desmantellament es va convertir en un dels maldecaps principals de Fabra en una legislatura on els accidents polítics en forma de ruïna i escàndols de corrupció es van convertir en norma.

Comparteix

Icona de pantalla completa