Diari La Veu del País Valencià
La compra segueix imposant-se: només dos de cada deu valencians viuen de lloguer

El 87% dels valencians són propietaris d’una vivenda, mentre que el 13% restant viu de lloguer. Així ho reflecteix la Radiografia del Mercat de la Vivenda 2016-2017, elaborada pel portal immobiliari Fotocasa, que destaca que a comunitats com Madrid i Catalunya el percentatge de persones que viuen de lloguer s’eleva fins al 20%. La mitjana estatal és d’un 84% de propietaris i un 16% de llogaters.

L’informe també mostra que el País Valencià concentra el 10% dels interessats a llogar una vivenda al conjunt de l’Estat i un 9% dels que finalment arrenden un pis. Per la banda de l’oferta, al territori valencià es concentren l’11% dels propietaris que busquen llogaters i un 10% dels que finalment els troben, amb la qual cosa es pot parlar d’un lleu desajust entre demanda i oferta.

Pel que fa a les compravendes, l’estudi del portal immobiliari indica que el 8% de les compres i un 14% de les vendes de vivendes a nivell estatal corresponen a valencians. Quant als preus, Fotocasa constata un increment del 7% en el preu del lloguer en abril de 2017 en comparació al mateix mes de l’any anterior.

Aquest augment de preus és inferior al d’altres comunitats com ara Catalunya (+17%) o Madrid, Balears i Canàries (+12%), en aquests dos últims casos per l’impacte de les vivendes turístiques.

La província on més s’eleven els preus és Castelló (+3%), seguida de les d’Alacant (1,2%) i València (+0,7%). Al País Valencià, el preu mitjà per metre quadrat d’una vivenda de lloguer era en abril de 5,94 euros per metre quadrat, lluny dels valors de l’autonomia més cara, Catalunya (11,96 euros per metre quadrat). La mitjana de l’Estat va ser de 8,04 euros per metre quadrat.

Els preus recuperen terreny

L’increment dels preus del lloguer mostra una recuperació després de la davallada produïda durant la crisi econòmica. El màxim històric en el preu de la vivenda de lloguer es va produir en juny de 2007, quan un pis de lloguer costava 8,11 euros per metre quadrat. Des de llavors, el descens de preus frega el 26,7%. Al País Valencià, el preu del lloguer encadena 27 mesos consecutius de pujades, segons l’índex de preus del portal immobiliari.

Cal tindre en compte que els índexs de preus dels portals immobiliaris mostren els imports que demanen els propietaris de les vivendes, no els que finalment cobren als llogaters. En un mercat com el del lloguer, en què no existeixen estadístiques oficials de preus, les plataformes d’anuncis ocupen aquest buit.

Comparteix

Icona de pantalla completa