Diari La Veu del País Valencià
La tapa s’erigeix com a icona d’un circuit gastronòmic per 36 locals de València

La tapa tornarà a ser la “icona gastronòmica” en els 36 locals de la ciutat de València que s’han sumat a la tercera edició de ‘La Ruta del Tardeo: tapes i copes’. Aquesta iniciativa se celebrarà de l’1 al 18 de juny. En la mateixa es podran degustar més d’una trentena de propostes culinàries a preus tancats i pensades per a “tots els públics”. A més, i com a novetat, enguany s’ha convocat un concurs per a triar la millor tapa de dieta mediterrània.

El ‘tardeo’ és una tendència que consisteix a eixir a prendre alguna cosa aprofitant les últimes hores de sol

Aquest circuit gastronòmic està impulsat per la Confederació d’Hostaleria i Turisme de la Comunitat Valenciana (CONHOSTUR), la Federació Empresarial d’Hostaleria de València (FEHV) i l’Agència Valenciana de Turisme. Entre els seus objectius destaca la posada en valor de “la tradició culinària i els productes de qualitat” en un intent de promocionar oci i gastronomia a través de l’impuls del ‘tardeo’, una tendència que “a poc a poc va calant en la societat i que consisteix a eixir a prendre alguna cosa aprofitant les últimes hores de sol del dia”.

Així ho han assenyalat aquest dimarts en l’acte de presentació d’aquesta proposta el secretari autonòmic de turisme, Francesc Colomer; la primera tinent d’alcalde de València, Sandra Gómez, i el president de la Federació Empresarial d’Hostaleria de València; Manuel Espinar, entre d’altres.

Enguany s’ha convocat un concurs per a triar la tapa que millor represente la dieta mediterrània

La principal novetat d’aquesta edició és la posada en marxa d’un concurs per a triar la tapa que millor represente la dieta mediterrània. Comptarà amb un jurat professional format per Manuel Alonso i Mariano Castellanos. L’establiment que guanye el certamen rebrà un reconeixement durant la jornada ‘València Tapes Day’, que tindrà lloc el pròxim 13 de juny.

Ceviche d’Aladroc, d’Inventario Mar d’Avellanes.

En la Ruta del Tardeo l’oferta serà variada. Una tradicional ensalada russa, una barqueta amb botifarra i ceba caramelizada, un tàrtar de tonyina roja sobre coca de cervesa, un xopet de salpicó de marisc o un ceviche d’Aladroc són algunes de les propostes. De manera similar, els xefs han ideat còctels i combinats que alternen diferents ingredients. És el cas del Gin Kiwano, fet de ginebra, Kiwano, oli de llima i suc, o el Jager Mojito, que porta Jagermeister, menta, soda, suc de llimó i sucre.

De forma paral·lela a aquest circuit gastronòmic, València participarà en els esdeveniments internacionals al voltant de la jornada del ‘Dia Mundial de la Tapa’, que se celebra en 29 països i a través de les cites organitzades per l’ambaixada espanyola a Roma i a Suïssa. En concret, Miriam d’Andrés, del Restaurant La Sucursal, participarà en la jornada a Roma amb una tapa d’estel de mar amb allioli de gamba, salicòrnia i suquet i amb un entrepà de calamars amb salsa de yuzu. Per la seua banda, Alejandro Platero, de Macel·lum, presentarà en la seu de l’ONU de Ginebra els plats: bacallà amb pisto valencià, guisat de sèpia i rap en all i pebre, entre d’altres.

Per a Francesc Colomer, “la gastronomia és una via de coneixement”. Aquesta cita de l’escriptor Manuel Vicent ha sigut utilitzada per a resumir l’esperit de la Ruta del Tardeo. “Cal atrapar la tendència consolidada que és el tardeo i la tapa, que és expressió de creativitat i talent de la gastronomia”. Per la seua banda, Sandra Gómez ha assenyalat que “València ho té tot per a posicionar-se com a referent gastronòmic”, mentre que, per a Manuel Espinar, la iniciativa ha sorgit “per a donar resposta a una demanda d’oci diferent”, al temps que pretén arribar a tots els públics.

Comparteix

Icona de pantalla completa