Diari La Veu del País Valencià
CSI·F recorre contra el decret d’usos administratius del valencià i demana la seua suspensió cautelar

El sindicat CSI·F ha interposat davant el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià un recurs contenciós contra el decret 61/2017, de 12 de maig, del Consell que regula els usos institucionals i administratius de les llengües oficials en l’Administració de la Generalitat. Segons explica la central sindical en un comunicat, s’ha sol·licitat la suspensió cautelar “pels perjudicis d’impossible o difícil reparació” que considera que implicaria aquesta normativa.

Per al sindicat, que ja va recórrer contra la retolació exclusiva en valencià dels carrers de València, el decret “no va ser negociat amb els representants dels treballadors, com resulta obligat de conformitat amb el que es disposa en l’article 37 de la Llei 7/2007, per la qual s’aprova l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic”, malgrat que afecta les condicions de treball.

CSI·F apunta en els seus arguments que, com la jurisprudència ha declarat, “quan el dany no és susceptible de valoració econòmica perquè l’avaluació ofereix grans dificultats, es considera de reparació impossible o almenys difícil, i es donarà el supòsit previst per a suspendre l’execució”.

El sindicat assenyala igualment, en l’escrit d’interposició del recurs, que estableix el valencià com a llengua destacada: “La situa en posició de prevalença que vulnera l’establit en l’article 3 de la Constitució Espanyola, l’article 6 de l’Estatut d’Autonomia, així com l’article 7 de la Llei 4/1983 que el mateix decret impugnat desenvolupa”.

Així mateix, la central sindical considera que col·loca el valencià “en un plànol diferent del castellà malgrat que les dues són oficials i han de situar-se al mateix nivell”. Per a CSI·F, aquest decret atemptaria contra els articles 20 i 23 de la Constitució Espanyola, “que defensen el dret a la llibertat d’expressió i l’accés a càrrecs i funcions en igualtat de condicions”.

En aquesta línia, assenyala que l’administració “ha de garantir el dret dels empleats públics a utilitzar la llengua que lliurement escullen, d’entre les oficials, en parlar i escriure en l’exercici de les seues funcions”. “La normativa aprovada pel Consell, que especifica la llengua en la qual cal realitzar aquestes tasques, atemptaria contra la llibertat d’expressió lingüística del treballador”, sosté.

Comparteix

Icona de pantalla completa