Diari La Veu del País Valencià
La Fira Modernista consolida l’aposta de Carcaixent pel seu patrimoni

Es mantenen activitats amb gran acollida com les rutes turístiques als Horts Monumentals i les recreacions històriques. Es recrearà una manifestació sufragista de dones.

Carcaixent es prepara per a celebrar la segona edició de la Fira Modernista, un original esdeveniment que l’any passat va superar totes les expectatives i que tot el poble espera amb il·lusió i, sobretot, amb la participació dels veïns. La fira tindrà lloc el cap de setmana del 9 a l’11 de juny i enguany s’ha volgut mantindre la mateixa estructura centrada en la divulgació del patrimoni local, cosa que confirma “l’aposta decidida de Carcaixent per a posar en valor la important presència d’elements modernistes que té el seu entorn urbà i rural”, segons ha explicat al Diari La Veu Paco Salon, alcalde de Carcaixent. Al voltant, hi ha una completa oferta d’espectacles, gastronomia, teatre i moltes altres iniciatives desenvolupades amb la col·laboració d’entitats, associacions, institucions, empreses i establiments de la ciutat.

D’aquesta manera, es repeteixen propostes que van tindre molt d’èxit entre els assistents la passada edició, com ara les visites als horts monumentals, la recreació històrica al Palau de la Marquesa o el sopar popular. Aquest aspecte de la fira “és molt important, ja que fins i tot nosaltres estem descobrint verdaderes meravelles de vivendes particulars urbanes i rurals de principis de segle”, recalca l’alcalde.

Es mantenen també la ruta urbana i les portes obertes a vivendes emblemàtiques de la ciutat amb noves cases per a mostrar la Casa Vernich, la Casa de la Cera (Casa Tannus), Casa Carreres i la Casa Bixquert. El Magatzem de Ribera tornarà a reviure l’esplendor de la taronja amb una escenificació teatral i els visitants podran també fer una visita guiada per conéixer en profunditat els secrets de l’anomenada “Catedral de la Taronja” o altres espais destacats de la història de Carcaixent, com ara el Parc Navarro Daràs, l’Asil o la Reial Sèquia.

Recreació al Magatzem de Ribera de Carcaixent a la fira de 2016, un edifici joia del Modernisme.

Com a novetats, la present edició comptarà amb una major presència del comerç local amb les iniciatives dutes a terme pels comerços del carrer Pare Marchena i del Mercat Municipal, que organitzarà el dissabte 10 una nit de tapes amb els seus productes. Diumenge pel matí, diverses voluntàries escenificaran una manifestació de sufragistes per a reivindicar els drets de les dones que recorrerà els carrers de la ciutat. Paco Salom assenyala que la manifestació de sufragistes “serà un atractiu més i innovador”.

A més, se sumen altres propostes noves, com ara una xarrada d’iniciació a l’Esperanto, concentració de cotxes antics o diversos tallers per a grans i menuts.

Com ha assenyalat Paula Lozano, regidora de turisme: “Aquest esdeveniment va nàixer l’any passat per a commemorar els cent anys de la concessió del títol de ciutat a Carcaixent i enguany es consolida com un aparador de tot allò que la nostra ciutat pot oferir, centrant-nos en aquells anys a cavall entre el segle XIX i XX, uns dels més brillants de la nostra història”. Per a la regidora, la Fira es “reafirma en un projecte més ambiciós que a mig termini pretén situar Carcaixent en el mapa del turisme cultural de qualitat, però que, a més, vol fomentar l’autoconeixement per part de la ciutadania de Carcaixent del patrimoni propi”.

En aquest sentit, l’alcalde, Paco Salom, recalca que “és molt important que la fira siga el motor per a crear un turisme patrimonial durant tot l’any i que la fira no es quede sols en l’esdeveniment de tres dies. Cal recordar que, per exemple, en la Ruta de la Taronja visiten Carcaixent unes 5.000 persones a l’any, la majoria estudiats de tot Europa, però s’estacionalitza en uns pocs mesos. Per això volem que la gent vinga tot l’any”.

L’alcalde, Paco Salom, recalca que “és molt important que la fira siga el motor per a crear un turisme patrimonial durant tot l’any”

La regidora Paula Lozano agraeix “les més de trenta associacions i col·lectius que col·laboren, els propietaris que ens obren les portes dels seus horts i les seues cases i els tècnics de l’Ajuntament de Carcaixent, que donen el millor d’ells mateixos per a fer de la Fira Modernista un esdeveniment de referència en el seu àmbit”.

Importància dels voluntaris

La regidora també destaca la important tasca que realitzaran els voluntaris. “L’any passat vam tindre vora 200 persones participant de manera voluntària com a guies, actors, músics… i enguany sembla que superarem eixes xifres, fet que constata que són el pilar fonamental per a assegurar el bon funcionament de la Fira. A més, s’espera un gran augment de la quantitat de persones que es caracteritzaran durant el cap de setmana com si foren personatges del Carcaixent del 1900. Crec, sens dubte, que tenim tots els ingredients perquè la fira siga un èxit. Un èxit de totes i tots”.

Comparteix

Icona de pantalla completa