Diari La Veu del País Valencià
Localitzats 12 cossos a la Fossa 113 del cementeri de Paterna

L’antropòleg i director de l’excavació de la Fossa 113 del cementeri de Paterna, Javier Iglesias, ha anunciat aquest dijous que han localitzat un total de 12 cossos en aquest emplaçament. Iglesias ha explicat que el cossos han aparegut envoltats per una gran capa de calç, que s’haurà de retirar per tal de procedir a l’exhumació del cossos.

Durant els treballs d’excavació de la Fossa 113 han aparegut quatre cranis, en el quals hi ha indicis d’impacte de projectil, la qual cosa apunta que van ser afusellats, segons ha explicat l’antropòleg en roda de premsa. “Crida l’atenció que han aparegut –el cossos– tots amuntegats, encara que veiem un cert ordre per part de l’enterrador”, segons ha detallat Iglesias, qui ha puntualitzat que fins el moment no s’ha trobat cap objecte, atés que “venien de la presó i, per tant, sense res que els poguera identificar”.

Per la seua banda, Santiago Vallés, portaveu de l’Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa Comuna 113, ha apuntat, visiblement emocionat, que la localització d’aquestos cossos ha suposat un moments “molts durs” per a les famílies que constitueixen l’entitat, al temps que “una barreja de sentiments”, ja que “fins ara els teníem en el papers, però ara tenim els cossos”.

Els cossos han aparegut amuntegats, segons ha explicat el director de l’excavació. / A.M.

Rosa Pérez Garijo: “És una vergonya que després de més de 40 anys des de la mort de Franco encara estiguem exhumant els cossos”

Sobre la troballa, la diputada provincial d’EUPV Rosa Pérez Garijo ha expressat la seua satisfacció, atés que, segons ha dit, “amb el que estem fent, estem afegint dignitat a la història d’aquest país”. “És una vergonya –ha lamentat Garijo– que després de més de 40 anys des de la mort de Franco encara estiguem ara exhumant els cossos”.

La jutgessa de guàrdia de Paterna ha resolt judicialitzar les exhumacions de la Fossa 113. La magistrada ha comparegut al cementeri per a resoldre que l’Institut de Medicina Legal de València participarà en la intervenció per a supervisar els treballs. Les restes dels afusellats seran traslladades al laboratori de València i s’efectuarà una identificació cadàver per cadàver, qüestió que assumirà l’estat. Pérez Garijo ha valorat de forma positiva aquesta decisió, ja que, segons ha dit en un comunicat, “significa que el tracte a les víctimes del feixisme s’equipara amb el de qualsevol altra víctima, amb el procés judicial corresponent”.

Va ser el passat 22 de març quan un equip d’arqueòlegs va començar els treballs d’excavació i exhumació de la Fossa número 113 del cementeri de Paterna, la més gran oberta fins ara al País Valencià i una de les més grans d’Espanya. L’equip espera trobar en aquesta aproximadament 60 afusellats per la repressió franquista.

Comparteix

Icona de pantalla completa