Diari La Veu del País Valencià
Les obres del Corredor Mediterrani acurtaran mitja hora el trajecte València-Barcelona el 2018

El tram del Corredor Mediterrani que ha d’unir Castelló de la Plana amb Vandellós tindrà via doble i es construirà amb ample internacional. Així ho ha anunciat, aquest matí, a València, el secretari d’Estat d’Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, durant una jornada de treball organitzada pel govern espanyol al Port de València.

El representant del Ministeri de Foment també ha aclarit que el tram entre Vandellós i Tarragona –ara en construcció en ample ibèric– s’adaptarà a ample internacional. Tot plegat, farà que el trajecte de l’Euromed entre València i Barcelona es puga reduir fins a mitja hora a partir “del tercer o el quart trimestre de l’any que ve”.

Aquestes obres permetran la connexió sense canvi d’ample de via entre Castelló i la frontera amb França. A partir de Vila-seca, les mercaderies circularan cap al nord pel que serà el tercer fil, la via que discorre per la costa fins a Castellbisbal. Gómez-Pomar també ha posat data per a la connexió amb Múrcia: finals del 2019. L’arribada a Almeria es preveu, a hores d’ara, per al 2023.

Puig demana fermesa en l’aposta pel corredor

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha aprofitat la seua participació en la cimera de treball europeu sobre el Corredor Mediterrani presidida pel coordinador europeu del corredor, Laurens Jan Brinkhorst, per a reivindicar que s’execute i finalitze aquesta infraestructura “sense més dilacions, canvis de criteri ni regateig de dotacions pressupostàries”, atés que es tracta d’una infraestructura “fonamental” per al país, per a l’Estat i per a Europa també.

El cap del Consell ha demanat que l’endeutament públic que es precise per a executar les infraestructures del Corredor no forme part de les obligacions sobre deute i dèficit actualment existents. En aquest sentit, Puig ha apuntat que aquesta infraestructura representa una “fita” que necessita de l’enfortiment dels instruments comunitaris utilitzables per al seu finançament, com el Mecanisme de Connexió Europea i el Pla Juncker. Tal com ha explicat, es tractaria d’una “excepció justificada”, ja que, per cada euro invertit en el Corredor Mediterrani, la tornada, en augment del PIB, seria de sis euros, segons un estudi del 2015 de l’Institut Fraunhofer.

Xifres

El President ha assegurat, davant els membres del grup de Nodes Urbans i Regions del Corredor Mediterrani, que aquesta infraestructura suposarà “una influència positiva sobre la productivitat de les empreses de la Unió Europea” i permetrà la reducció d’emissions contaminants per a complir l’acordat en la Conferència de París.

El president Puig ha participat en la jornada de treball del grup de Nodes Urbans i Regions del Corredor Mediterrani, que ha estat presidida pel coordinador europeu del corredor, Laurens Jan Brinkhorst. / I.MUÑOZ

El tram genuïnament mediterrani del corredor acull les comunitats autònomes de Catalunya, País Valencià, Múrcia i Andalusia, que fabriquen el 55% de la producció industrial; expedeixen el 51% de les exportacions estatals; reben al 50% del turisme que visita l’Estat i concentren el 60% del trànsit terrestre de mercaderies i el 82% del trànsit de contenidors.

A més, uneix diverses de les més importants ciutats espanyoles, entre elles València, Barcelona, Alacant, Múrcia i Màlaga, així com els ports més actius del país.

Comparteix

Icona de pantalla completa