Diari La Veu del País Valencià
Costa pacta restringir l’obertura dels comerços a València a 30 festius

Decisió salomònica. Els comerços i els grans magatzems de València no podran obrir tots els diumenges, com fins ara, sinó 30 diumenges o festius a l’any. Si més no, aquesta és la proposta acordada aquest dijous per les patronals del sector amb el director general de Comerç, Natxo Costa.

A canvi, el Consell autoritzarà l’obertura dels comerços a la resta del territori valencià 14 o 15 festius a l’any. Aquesta fórmula de consens s’estudiarà a la reunió del grup de treball d’horaris comercials que se celebrarà el 14 de juny, segons ha anunciat la Conselleria d’Economia en un comunicat.

En aquest grup de treball estan presents, a banda d’Anged, Asucova, Unió Gremial, Cecoval i Covaco, altres actors, com ara els sindicats, els consumidors, les cambres de comerç la Federació de Municipis i els ajuntaments de València i Alacant. Les conclusions de la comissió aniran a l’Observatori de Comerç, que tindrà lloc una setmana després.

Posteriorment, el 19 de juny es convocarà l’Observatori de Comerç de la Generalitat, l’organisme consultiu amb què el Consell acorda amb les empreses i els consumidors les mesures que afecten el sector per a tancar un acord entre les patronals i el Consell i tirar endavant una nova legislació d’horaris comercials.

Zones actuals de llibertat horària

A hores d’ara poden obrir tots els diumenges els comerços de les zones de gran afluència turística (ZGAT) de València i Alacant. Al cap i casal aquestes zones són les de l’avinguda Corts Valencianes, l’estadi Ciutat de València, el Jardí del Túria, la Marina Reial, Ciutat Vella i l’Eixample. A Alacant, l’àrea de lliure obertura inclou l’avinguda Maissonave i el seu entorn.

A la resta del territori valencià, les botigues només poden obrir deu diumenges o festius a l’any, amb la qual cosa alguns operadors comercials han presentat recursos, en observar un greuge comparatiu. És el cas d’Ikea, que va perdre un recurs contra la Generalitat per aquesta qüestió. Una nova legislació satisfactòria per al sector contribuiria a reduir els litigis.

Comparteix

Icona de pantalla completa