Diari La Veu del País Valencià
Peñas diu que Fira València era una part ínfima de Gürtel i que el ‘modus operandi’ era idèntic a tot arreu

L’exregidor del PP de Majadahonda (Madrid) que va destapar el cas Gürtel, José Luis Peñas, ha assegurat aquest dijous que Fira València era “una part ínfima de l’univers Gürtel” i que “el modus operandi era idèntic a tot arreu”. “Al final, sempre hi havia una mossegada per part del polític o del partit polític”, ha afirmat.

En qualsevol cas, Peñas ha insistit que el seu coneixement del funcionament de l’entitat firal en els anys de la xarxa Gürtel és “molt tangencial”. En aquest sentit, ha recordat que solament va estar implicat per una conversa telefònica amb el líder de la trama, Francisco Correa, en la qual li va oferir treball per a ser “el seu home de confiança en la Fira” i “portar-la per tot Espanya”, una oferta que va rebutjar perquè es va produir al gener del 2008, tres mesos després de la denúncia.

Així ho ha desvetllat l”expopular’ a preguntes dels grups polítics en una breu comissió d’investigació en les Corts Valencianes sobre la gestió de les institucions firals al País Valencià. Durant les seues intervencions, el denunciant ha subratllat la seua escassa relació i coneixement del funcionament de Fira València, encara que considera que forma part de la mateixa causa. “Gürtel va iniciar-se amb la meua denúncia. Després estan els vestits, la Fira o els casos a Madrid”, ha manifestat.

Sí, ha reconegut que “el control de les empreses de Correa era total”. També ha relatat la conversa telefònica de “poc més de cinc minuts” que va mantindre amb el líder de la trama, qui li va proposar “un lloc d’altíssima responsabilitat per a portar tot el que fóra necessari”; la fira de Fitur a Madrid, “entre moltes altres coses”. “Em va comentar que em vindria molt bé i que tindria un gran sou”, ha assegurat, per a més tard afegir que li va oferir fins i tot el pagament del lloguer a València o el del col·legi de les seues filles.

Peñas ha recalcat que no va saber quin polític facilitava aquest càrrec que ell no va voler i que, posteriorment, “es va oferir a la seua mesura a altres persones”. “Ells (Orange Market) feien de tot: d’empresa de contractació i, a banda, es portaven els contractes d’aquesta fira”, ha asseverat. “Tots treballaven de la mateixa manera: tenien una empresa a València que els introduïa i açò els permetia ampliar els seus tentacles, sustentats sempre en una íntima amistat o proximitat”, ha dit.

“Sempre hi havia un preu pel mig, una comissió o un regal”

Per a Peñas, açò demostra que “les empreses de Gürtel sempre, on queien, tenien unes empreses pantalla que gestionaven actes del partit polític, del PP”. Aquest “enganxament” els permetia, segons ell, “tindre accés a multitud de funcionaris, polítics i tot el que es mou en una administració”. En aquest punt, ha recordat que Correa estava “íntimament lligat a l’expresident Aznar”. Malgrat açò, ha matisat que no posseeix coneixement sobre mossegades en l’entramat de Fira València, atés que la seua relació va ser “al final finalíssim” dels seus contactes amb les empreses de la Gürtel. I ha afegit: “Sempre hi havia un preu pel mig, una comissió o un regal”.

Com a exemple de l'”afinitat total que tenien els polítics amb la cúpula” de la trama, José Luis Peñas ha rememorat que va tindre coneixement que a Álvaro Pérez ‘El Bigotes’, considerat responsable de la Gürtel a València, “el podien fer director general (de RTVV) amb la visita del Papa”.

Preguntat per la relació de l’expresident de Fira Alberto Catalá amb els ‘capitosts’ Correa i Pérez i si aquests li facilitaven accés directe amb Presidència del Consell, ha assegurat que “sens dubte: era evident que podien arribar on volgueren”. I sobre si ‘El Bigotes’ va parlar de Fira València amb el líder de la trama, ha assenyalat que no ho recorda.

Respecte a Correa, ha sostingut que “si ha declarat que ha portat diners de contractacions del PP estatal al carrer Gènova –seu del partit a Madrid–, sens dubte haurà portat diners a algun altre carrer d’una altra ciutat d’Espanya”.

Finalment, inquirit sobre si considera que es podria qualificar de trama de corrupció la gestió de l’anterior administració valenciana en la qual la Fira entraria en el seu paraigua, Peñas ha contestat: “Dir que no és ridícul, sens dubte”.

La comissió –en la qual Ciutadans no ha formulat cap pregunta i PSPV i Compromís li han agraït la seua “valentia”– ha estat marcada per un ambient bronco entre José Luis Peñas i el diputat del PP Fernando Pastor, que ha sigut cridat a l’ordre en diverses ocasions per interrompre la compareixença per a demanar que se centrara en Fira València i que se centrara en fets i no en “hipòtesis”.

Comparteix

Icona de pantalla completa