Diari La Veu del País Valencià
La llei del taxi marca límits a Cabify

El Consell ha pres nota de les reivindicacions dels taxistes en el projecte de llei del taxi aprovat aquest divendres. El text, que ara anirà a les Corts, inclou una disposició addicional que especifica que no podrà existir més d’una autorització de vehicles de lloguer amb conductor (VTC) per cada 30 llicències de taxi.

Les llicències VTC són les que fan servir els xòfers que operen mitjançant plataformes com ara Cabify o Uber i el motiu de les últimes vagues del sector del taxi, ja que aquest col·lectiu considera que els servicis de transport d’aquestes aplicacions són competència deslleial i contribueixen a precaritzar el negoci del taxi.

A hores d’ara al País Valencià hi ha 450 permisos VTC, dels quals 234 estan pendents d’execució de sentència. És el cas de les 200 llicències guanyades al Tribunal Superior de Justícia valencià, al gener, per l’empresa Ares Capital, que podrien fer augmentar l’oferta de la plataforma Cabify al cap i casal.

Els VTC tenen condicions especials, com ara que els seus servicis s’han de contractar prèviament. És a dir, els conductors que operen amb aquests permisos no poden arreplegar clients al carrer, sinó que s’han de limitar a atendre les peticions de transport que els arriben per telèfon o mitjançant una app.

Una llicència, un taxi

Una altra novetat de la nova llei valenciana del taxi és el principi ‘un taxista, una llicència’, reivindicat per la Federació Sindical del Taxi, formada per taxistes autònoms. Aquest model implica que només les persones físiques puguen ser titulars d’una autorització, si bé el titular pot comptar amb conductors assalariats.

La nova norma aposta per un sector “més professionalitzat on siga el mateix titular de l’autorització el que explota el servici, perquè això repercuteix directament en la qualitat del servici que es presta als usuaris”, segons va indicar la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, aquest divendres durant la roda de premsa del ple del Consell. En casos d’acumulació de llicències, s’estableix un termini de dos anys perquè es faça la transmissió a una altra persona física.

Prioritat femenina en noves llicències

La llei del taxi determina que les noves autoritzacions de taxi s’atorgaran mitjançant procediments de lliure concurrència. Com a novetat, s’ha inclòs que calguen informes dels ajuntaments i dels representants de taxistes i usuaris i que, en cas d’empat entre dos sol·licituds, s’atorgue l’autorització a la dona “en ser el gènere menys representat en el sector del taxi”, tal com va explicar Oltra.

Comparteix

Icona de pantalla completa