Diari La Veu del País Valencià
Dos anys de canvi, també a les xarxes de la Generalitat

Amb una felicitació a la selecció espanyola de futbol i al tennista Rafa Nadal. Així es va estrenar la Generalitat Valenciana, ara fa set anys, a Twitter, la xarxa social on la institució és més activa. L’arribada al Palau de la Generalitat de Ximo Puig va marcar l’inici d’una nova etapa d’impuls de les xarxes del govern valencià que ha permés incrementar el nombre de seguidors.

El Twitter de la @Generalitat ha multiplicat per 3,5 els 30.948 seguidors amb què comptava en acabar el mandat del popular Alberto Fabra. A hores d’ara, el perfil acumula 114.815 seguidors i és el quart Twitter d’un govern autonòmic amb més seguidors. Segons Klout, un servici que mesura la influència d’una marca a les xarxes, la valoració del compte de la Generalitat és de 70 punts sobre 100, la mateixa del compte del govern espanyol.

Evolució del nombre de seguidors de la Generalitat a Twitter. Font: Generalitat.

Pel que fa a Facebook, en dos anys de govern del Botànic el nombre de seguidors s’ha multiplicat per 8, des dels 6.526 m’agrada de maig del 2015 fins als 50.830 actuals. En aquesta xarxa, el govern valencià és el segon més actiu del tots els executius autonòmics. A més, la progressió del nombre de seguidors és la més ràpida entre els perfils de governs de comunitats autònomes.

Evolució del nombre de seguidors de la Generalitat a Facebook. Font: Generalitat.

Continguts adaptats a cada xarxa

Darrere dels perfils institucionals de la Generalitat hi ha un equip de cinc persones coordinades per Marc Bellvis, llicenciat en Comunicació Audiovisual i enginyer tècnic en Telecomunicacions, procedent de l’equip de premsa del PSPV. Bellvis explica que una de les missions de l’equip de xarxes és “adaptar el contingut a cada xarxa”.

A Twitter, s’emeten de mitjana entre 30 i 40 missatges al dia, comptant les repiulades, mentre que a Facebook hi ha prop de deu publicacions al dia. Una de les novetats de l’etapa botànica és l’ús dels infogràfics, com ara els de Palau en xifres al perfil del Palau de la Generalitat (@PalauGVA), creat pel nou govern i amb 5.146 seguidors.

Exemple d’una infografia del perfil del Palau de la Generalitat a Twitter.

Experiment a Facebook

La interacció amb els usuaris és un altre dels trets de la nova etapa a les xarxes socials de la Generalitat. “El Facebook de la Generalitat no és sols un canal de notícies, s’ha convertit en una finestreta més d’atenció a la ciutadania”, expliquen des de l’equip de xarxes. L’índex de resposta del govern valencià a la xarxa creada per Mark Zuckerberg arriba al 80%, amb un temps mitjà de resposta de 15 minuts.

La Generalitat va participar en un experiment a Facebook. Un perfil fictici va enviar un missatge privat a tots els comptes dels governs autonòmics, amb una sol·licitud d’informació sobre ajudes per a autònoms. La consulta es va enviar simultàniament a tots els perfils, un dijous entre les 13.50 i les 13.57 hores. De les 17 autonomies, només tres van respondre la pregunta. La primera a fer-ho fou la Generalitat, que va respondre en 24 minuts, seguida de la Comunitat de Madrid (dos hores més tard). Balears va respondre el dilluns de la setmana següent.

Unificació de nomenclatura i logos

Prèviament, l’equip de xarxes del Consell va haver de posar ordre en el magma de perfils institucionals. Els 90 perfils a Facebook i els 75 de Twitter van redissenyar els seus avatars per a incorporar-hi l’escut de la Generalitat. A més, es va decidir que tots els perfils incorporaren a l’inici GVA perquè els usuaris idenfiquen, al primer colp d’ull, que pertanyen al govern valencià.

Només resisteixen al canvi de denominació els perfils de Twitter del centre d’informació europea Europe Direct (@EuropeDirectVal) i de l’Institut Valencià d’Art Modern (@gva_IVAM), que reserva les minúscules per a les sigles del museu.

Abans de la unificació, la Generalitat a Twitter era @gva_info i l’usuari actual el tenia registrat un usuari inactiu. Finalment, l’equip de xarxes va convéncer Twitter per a poder usar la denominació @Generalitat.

Vídeos en directe i, ara, Instagram

Un dels objectius declarats de l’equip de xarxes de la Generalitat és arribar a la gent jove, que no llig premsa i s’informa a través de les xarxes socials. Per a aconseguir-ho, en les publicacions es fa servir un to planer i abunden els vídeos i els emojis. A més, pròximament, la Generalitat s’incorporarà a Instagram.

Per a les retransmissions en directe, la Generalitat fa servir aplicacions com ara Facebook Live, Periscope i Snappy TV. A més, des del 19 de març hi ha un servici d’alertes a través de Whatsapp (629462912). A través de l’aplicació de missatgeria instantània generalment s’envien dos missatges al dia amb informació de servici.

Comparteix

Icona de pantalla completa