Diari La Veu del País Valencià
El PP perd 4.600 vots diaris des que Rajoy és president
La Marea / Daniel Ayllón

No obstant açò, el buc del president del Govern comença a fer aigües. En els seus 848 primers dies de mandat, el desgast del Govern ha suposat la pèrdua de 4.621 vots diaris. En total, quatre milions. El càlcul pren com a referència l’últim sondeig de Metroscopia publicat per El País, un augment de l’abstenció del 29% al 35% i la mateixa base de votants de 2011. Dels quasi 11 milions de suports que va rebre en l’última cita electoral, el PP cauria hui per davall dels set milions.

A més, des d’organitzacions com IU es considera que la caiguda dels conservadors és en realitat major, perquè Metroscopia interpreta que gran part dels enquestats indecisos votarà PP o PSOE.

A més del cas Bárcenas, altres factors com l’augment de l’atur, la impopular llei de l’avortament, la divisió interna del PP o l’auge d’alternatives electorals conservadores (UPyD, Vox i Ciutadans), han minvat el segon cicle de la legislatura, projectat cap a la carrera electoral. Just quan, en teoria, el Govern arreplegaria els promesos fruits dels sacrificis imposats per la Troica. La meta estava fixada en els 18 mesos en què es concentren les pròximes eleccions europees (2014), municipals, autonòmiques i generals (2015).

El PSOE és ja primera força en intenció de vot, amb un 32,5% del total, enfront del 31% del PP, segons Metroscopia. El partit de Ferraz hauria guanyat des de les eleccions de 2011 una mitjana diària de 321 vots diaris. No obstant açò, qui hauria protagonitzat el major esprint hauria sigut IU, amb 1.304 nous votants nous cada jornada. La coalició de Cayo Lara passaria del 6,5% al 12,5%. En quart lloc, amb un auge de 574 vots diaris fins a arribar al 7,3%, quedaria UPyD.

Tanmateix, si se celebraren eleccions generals hui, el gran boom es produiria en l’abstenció, l’opció que abraçarien 2,2 milions d’espanyols amb dret a vot més que en 2011. En comparació dels resultats de 2011, l’augment seria de 2.861 abstencionistes nous cada dia. De fet, els 12 milions d’abstencionistes totals serien ‘primera força política’ i superarien, fins i tot, els 10.830.693 que van votar el PP en 2011.

Aquesta informació ha sigut publicada en La Marea. Traducció: La Veu del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa