Diari La Veu del País Valencià
Els partits criden a la unitat pel finançament entre retrets pels pressupostos de l’Estat

Una cita al Palau de la Generalitat entre el president de la Generalitat, Ximo Puig; la vicepresidenta, Mónica Oltra, i els síndics de tots els grups parlamentaris va fer palesa, aquest dilluns, la feblesa real de la posició unitària dels partits polítics valencians davant la reforma del finançament autonòmic.

La trobada es va convocar per a escoltar Francisco Pérez, el representant valencià al grup d’experts de la reforma del finançament, sorgit de la Conferència de Presidents. Acabada la reunió, a què van assistir el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, i representants empresarials, sindicals i de les universitats, Puig va alertar que els valencians no es poden permetre “la més mínima divisió” en la reivindicació d’un nou model de finançament, però els retrets creuats van abundar en els discursos dels síndics.

Bonig: “Compromís va tindre a les seues mans un acord en la negociació dels Pressupostos”

La síndica del PP, Isabel Bonig, va oferir al Consell la “lleialtat institucional” del seu grup en la reclamació d’una millora en el finançament valencià, si bé tot seguit va lamentar que “durant l’època de crisi el PP va estar sol en la reivindicació del nou model de finançament”. La líder dels populars valencians va criticar a Compromís que va tindre “a les seues mans” l’oportunitat de pactar amb el govern espanyol en la negociació dels Pressupostos i no ho va fer.

“Fa la sensació que no es vol arribar a acords amb el govern d’Espanya perquè posaria en evidència la falta de gestió del govern del Titànic i, en especial, de Compromís”, va assegurar. Bonig va fer referència als 2.400 milions d’euros extra que ha rebut en els últims dos anys la Generalitat de l’Estat “sense canviar el model de finançament”: 1.900 milions per la millora de la recaptació i 800 milions per l’absència d’interessos dels préstecs del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

Mata: “Tornarem a eixir al carrer per a reclamar un millor finançament”

El síndic socialista, Manolo Mata, va respondre a Bonig que “la meitat dels 800 milions” pertanyen al Consell, ja que són un avançament de la liquidació del pressupost de 2016. El representant del PSPV va defensar la necessitat d’una manifestació cívica per a reclamar un millor finançament. “Fa 40 anys que el poble valencià isqué al carrer a demanar autonomia i quan toque tornarem a estar al carrer”, va assegurar.

Fran Ferri, síndic de Compromís, va sumar-se a la proposta d’una mobilització cívica i va avançar que el govern valencià convocarà els partits i representants de la societat civil a reunions bilaterals perquè la manifestació siga “el més unívoca possible”. El representant de la formació valencianista va criticar que “quan alguns diputats passen el pont de Contreras i s’obliden del que han acordat” a València, en una clara al·lusió a l’actitud dels diputats del PP i Ciutadans respecte de les esmenes valencianes que milloraven la inversió dels PGE.

Montiel recorda el “deute històric” i Sánchez (Cs) lamenta que Catalunya no participe en les negociacions

Antonio Montiel, síndic de Podem, es va afegir a la iniciativa d’una manifestació i ha expressat la seua inquietud perquè el grup d’experts que aborda a Madrid la reforma del finançament no estudie la valoració del “deute històric”.

Per la seua banda, Mari Carmen Sánchez, síndica de Ciutadans, va lamentar que Catalunya no forme part de la comissió de seguiment del finançament. “Si falta una autonomia tan important, pot afeblir els acords que poden emanar d’aquestes negociacions”, va advertir.

Conclusions, el 10 d’agost

Francisco Pérez no va poder revelar als periodistes cap dada de les reunions del grup d’experts pel seu deure de guardar secret. Sí va apuntar que el 10 d’agost acabaran les reunions d’aquest equip de treball i se’n coneixeran les conclusions. Llavors serà el torn dels polítics, que hauran de pactar un nou model de finançament satisfactori per a totes les comunitats.

Comparteix

Icona de pantalla completa