Diari La Veu del País Valencià
Riba-roja reutilitzarà 5 milions de metres cúbics d’aigües residuals per a empreses, camps i incendis

L’Ajuntament de Riba-roja de Túria reutilitzarà els 5 milions de metres cúbics d’aigües residuals que genera actualment cada any la localitat per a destinar-los a un ús industrial, ambiental i agrícola amb l’objectiu d’impedir possibles conseqüències sobre l’entorn natural més immediat. El programa preveu implantar un sistema transversal perquè aquestes aigües que s’aboquen actualment al riu Túria es puguen reconduir per a beneficiar al sistema productiu.



Aquest és un dels projectes més importants que s’ha presentat en el marc de la jornada titulada “Economia Circular. París 2030. Clau en la Sostenibilitat Local”, organitzada per l’Ajuntament de Riba-roja, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, la Xarxa Espanyola de Ciutats pel Clima i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.



L’acte ha comptat amb una nodrida representació institucional, encapçalada per l’alcalde, amfitrió de Riba-roja, Robert Raga; l’alcalde de Sevilla, Juan Espadas; Francisco Javier Márquez, alcalde de Jaén; Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà; Sandra Gómez, primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de València; l’alcaldessa de Benicàssim, Susana Marquès, i l’alcalde de Vedra, Carlos Martínez, així com representants d’altres municipis valencians com Quart de Poblet o Benifairó de les Valls.



A més, també hi han participat membres de la Universitat de València, de la coordinadora en defensa dels boscos del Túria i directius de nombroses empreses situades als polígons industrials de Riba-roja.

Un dels beneficis més importants d’aquest ambiciós projecte passa per reduir dràsticament els costos econòmics que generen, a l’any, per a l’ajuntament, els abocaments incontrolats d’aigües residuals sobre el riu Túria. També es pretén oferir una sèrie de serveis a sectors tan necessaris com les indústries dels polígons de l’àrea sud i els camps agrícoles del terme municipal. A més, aquesta mesura ajuda a combatre possibles incendis en el parc de la Vallesa, el parc natural del Túria i el mateix riu.

Aquest pla és pioner en l’àmbit del País Valencià pel seu caràcter transversal, i és que amb una mateixa iniciativa es dóna servei a la indústria local, a l’agricultura ecològica encaminada a servir productes en l’àmbit educatiu, entre uns d’altres i, finalment, a les més de 800 indústries dels polígons, amb una reducció notable en costos econòmics.

Les tres depuradores que operen actualment s’encarreguen de tractar els 5 milions de metres cúbics que generen a l’any els habitatges del casc urbà i les àrees residencials de Riba-roja, així com les 800 empreses dels polígons industrials de la zona sud. A més, donar servei a les veïnes localitats de Vilamarxant, l’Eliana, la Pobla de Vallbona i Sant Antoni de Benaixeve. La seua funció futura passa per la depuració de les aigües per a usar-les, una vegada tractades, en les més de 100 hectàrees de terrenys agrícoles adjacents a la depuradora i així convertir-les en una eina eficaç en la lluita contra els incendis en la Vallesa, un pulmó verd d’aquesta àrea.



L’equip de govern de Riba-roja pretén implicar en aquest important projecte les associacions empresarials, les entitats agrícoles i els grups ecologistes del municipi, ja que són l’eix fonamental per a garantir-ne l’èxit. Aquest pla és pioner en l’àmbit del País Valencià pel seu caràcter transversal, i és que amb una mateixa iniciativa es dóna servei a la indústria local, a l’agricultura ecològica encaminada a servir productes en l’àmbit educatiu, entre uns d’altres i, finalment, a les més de 800 indústries dels polígons, amb una reducció notable en costos econòmics.



L’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, s’ha compromés en la reunió mantinguda amb els municipis que formen part de la Xarxa Espanyola de Ciutats pel Clima a afavorir projectes i iniciatives que “permeten complir amb totes les exigències que ens hem marcat de cara a reduir en un 40% les emissions de diòxid de carboni fins a l’any 2030 en la Declaració de París, per açò és molt important que entre tots ajudem a reutilitzar els recursos que emprem diàriament en el nostre sistema productiu com a única opció viable per a la nostra supervivència”.



La jornada celebrada en el castell de Riba-roja ha servit per a posar en comú i divulgar totes aquelles iniciatives i projectes que les diverses administracions i entitats públiques estan duent a terme actualment en el seu àmbit d’actuació per a reduir l’impacte sobre el nostre medi ambient així com saber reutilitzar els recursos naturals que s’empren en el teixit empresarial i econòmic.

Comparteix

Icona de pantalla completa